Hoppa till huvudinnehåll

Guldkandidaten Saga Andersson blev utan resultat – höjdhopparen Arttu Mattila tog brons och öppnade Finlands medaljkonto i U20-EM

Saga Andersson, Sverigekampen 2017.
Saga Andersson. Saga Andersson, Sverigekampen 2017. Bild: Deca text & bild / All Over Press Saga Andersson

Det ville sig inte alls för stavhopparen Saga Andersson i Borås. Statistikettan rev ut sig på öppningshöjden 406 i U20-EM och blev utan resultat i sommarens viktigaste tävling. Arttu Mattila såg däremot till att Finland inte blev utan medalj i tävlingarna.

Tävlingarna som hon ”väntat jättemycket på” slutade i moll för Saga Andersson.

Esbo IF-stavhopparen gick in i U20-EM i Borås som europeisk statistiketta i åldersklassen, men stötte på problem redan i kvalet. Där räckte resultatet 390 ändå för en plats i finalen.

I kvalet gick Anderssons stav ändå sönder, vilket innebar att hon tvingades använda en styvare variant i finalen. Då det började regna i Borås skulle hon ha behövt den mer flexibla staven.

– Jag försökte först med den styva staven, men det lyckades inte alls, berättar Andersson i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.

Andersson blev helt utan resultat, då samtliga försök på 406 misslyckades.

Mattila fixade brons

Inför EM var Saga Andersson den enda finländska idrottaren som platsade i topp 3 i årsstatistiken, och då Andersson misslyckades var det många som befarade att Finland skulle bli utan medalj helt och hållet för första gången i ett U20-EM på 36 år.

Men höjdhopparen Arttu Mattila ville annat. Mattila satte nytt årsbästa då han klarade 212 med sitt tredje och sista försök – och fixade samtidigt tredjeplatsen i herrarnas höjdhoppstävling.

Arttu Mattila.
Arttu Mattila. Arttu Mattila. Bild: Jussi Saarinen / All Over Press Arttu Mattila

Ryssen Alexeij Fadejev klarade också höjden, ett tangerat årsbästa, men behövde tre försök för att komma över 206 – som Mattila i sin tur klarade på två.

– Ganska bra med tanke på statistiken, säger Mattila finurligt på Friidrottsförbundets webbplats.

– Jag hade en lång träningssäsong i år, men visste nog hela tiden att jag har ett fint resultat i mig. De första hoppen kändes lite tröga, men sen plötsligt så lossnade det. Jag hittade flytet och blev genast mycket säkrare, fortsätter han.

Mattila blev den andra i familjen att ta ett JEM-brons. Pappan Olli-Pekka tog nämligen brons i stavhopp i U20-EM i jugoslaviska Varazdin år 1989.

– Nu är vi jämna i medaljstatistiken, säger Mattila.

Artikeln korrigerad kl. 19.24: Saga Andersson inledde tävlingen på 406, inte 391 som det ursprungligen stod i artikeln.
Artikeln uppdaterad med Saga Anderssons kommentar klockan 20.50.