Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyis parti går mot seger - väntas få över 40 procent av rösterna

Volodymyr Zelenskyj glädjs över vallokalsundersökningens resultat.
Volodymyr Zelenskyj glädjs över vallokalsundersökningens resultat. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare går mot en överlägsen seger i Ukrainas parlamentsval.

Zelenskyi har varit populär i Ukraina sedan han valdes till president och hans mål är att stärka sin position i parlamentet i dagens val. Hans parti, Folkets tjänare, har inte haft en enda plats i parlamentet.

Enligt Ukrainas vallokalsundersökning väntas partiet Folkets tjänare kamma hem 43,9 procent av alla röster. Zelenskyis vallöften har bland annat varit att jobba för att motverka korruption i Ukraina.

Partiets namn, Folkets tjänare, härstammar från en tv-komedi i vilken Zelenskyi spelar en lärare som oförväntat blir president.

Sedan Ukraina blev självständigt år 1999 i och med Sovjetunionens fall har inget parti lyckats få lika många röster i ett parlamentsval.

Zelenskyi beslöt att tidigarelägga valet, som annars skulle ha gått av stapeln om tre månader, eftersom parlamentet styrdes av hans motståndare.

Fem partier över femprocentsgränsen

Det proryska Oppositionsblocket - För liv som leds av Viktor Medvedchuck ser ut att bli näststörsta parti. Enligt vallokalsundersökningar väntas hans parti få 11,5 procent av rösterna.

Fem partier ska ha tagit sig över femprocentsgränsen som krävs för partilistade mandat, enligt vallokalundersökningen.

Ett av de partier som i enlighet med vallokalsundersökningen tog sig över femprocentsgränsen är det splitternya partiet Rösten, som leds av rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuck. Rösten får, enligt vallokalsundersökningen 6,3 procent av rösterna.

Röstlokalerna stänger klockan 20 finsk och ukrainsk tid och de slutgiltiga resultaten kommer att stå klara imorgon, måndag.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs mera:

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskiy strax inför installationsceremonin.

Unga hoppas på stora förändringar då Ukraina väljer parlament - kan bli koalitionsregering mellan en komiker och en rockstjärna

Ukraina kan få en koalitionsregering mellan två nya partier som leds av en före detta komiker och en rockstjärna. Mätningarna ger president Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare en överlägsen seger i valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes