Hoppa till huvudinnehåll

Unga hoppas på stora förändringar då Ukraina väljer parlament - kan bli koalitionsregering mellan en komiker och en rockstjärna

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskiy strax inför installationsceremonin.
Volodymyr Zelenskyi vann stort i presidentvalet och verkar föra sitt parti mot en övertygande seger också i parlamentsvalet. Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskiy strax inför installationsceremonin. Bild: EPA-EFE Volodymyr Zelenskyj

Ukraina kan få en koalitionsregering mellan två nya partier som leds av en före detta komiker och en rockstjärna. Mätningarna ger president Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare en överlägsen seger i valet.

Den före detta komikern Volodymyr Zelenskyi som tillträdde som president i maj har som mål att stärka sin position i parlamentet i söndagens val.

Zelenskyi vann en jordskredsseger i presidentvalet i våras, men har haft svårt att få igenom utnämningar i ett parlament där hans parti Folkets tjänare inte har några platser.

Valet skulle egentligen ha ordnats i oktober, men nu har Zelenskyi en möjlighet att kunna börja styra utan samma motstånd han hittills har mött.

Det splitternya partiet, som har profilerat sig som ett antikorruptionsparti, går till sitt första parlamentsval utan en enda sittande ledamot på sin lista.

Partiets lista är avsiktligt fylld med nya namn, då Zelenskyi och partiledningen menar att man inte vill ha något av det gamla politiska gardet i sina led.

De senaste mätningarna ger partiet kring hälften av rösterna, då många ukrainare är trötta på den tunga korruptionen i landet.

Han är inte gud, han behöver hjälp

Framförallt unga ukrainare är förtjusta i Zelenskyis och partiets budskap om att luckra upp hela det politiska systemet för att komma åt den kroniska korruptionen.

- Han försöker inte påstå att han är gud, förstår du? Han är ingen Lukasjenko (Vitrysslands president, red. anmärkning), till exempel. Han behöver hjälp på alla nivåer i hela landet. Han måste få in rätt människor, sina människor, i centralbanken, i parlamentet, och först sedan kan vi se om han kan få igenom förändringarna han talar om, sade Illia Palmarchuck till Reuters vid partiets valmöte i Kiev.

Väljare i en vallokal under parlamentsvalet i Ukraina.
En väljare granskar valsedeln i en vallokal i Kiev. Unga Ukrainare dras till de nya partierna som lovar kamp mot korruption. Väljare i en vallokal under parlamentsvalet i Ukraina. Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Ukraina,val,Verchovna Rada

Många unga ukrainare har höga förväntningar, men många av Zelenskyis anhängare ser också presidenten som en idol.

- Vi är nöjda med allt han har gjort. Framstegen började genast. Han tog sig an att börja driva igenom förändringar, att ruska om systemet. Det är tydligt att han är en riktig direktör i den här processen, en direktör för vårt land. Vi är bara glada över att ha honom som folkets president, sade Yulia till Reuters.

Uppgivenhet och skepticism

Alla är ändå inte förtjusta i Zelenskyi eller hans löften. Många äldre har sett president efter president och parti efter parti lova mycket i kampen mot korruptionen, utan att leverera.

- De säger att saker kommer att röra på sig, att det blir annorlunda. Men i allmänhet händer det inte just något alls. Varför går folk på det? Om jag överhuvudtaget röstar tänker jag rösta blankt, sade Nikita Vohomyanin till Reuters.

Volodymyr Zelenskyi på besök i Bryssel. Träffar Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.
Zelenskyi har rest runt i Europa flitigt för att etablera goda kontakter till EU:s ledare. Här med Donald Tusk och Jean-Claude Juncker. Volodymyr Zelenskyi på besök i Bryssel. Träffar Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Ukraina,Europeiska unionen,Volodymyr Zelenskyj,Donald Tusk,Jean-Claude Juncker

För andra väljare avskräcker det faktum att partiet inte har några erfarna politiker i sina led.

- Partierna i parlamentet ansvara för att skriva lagar. Jag vill ha politiker med erfarenhet istället för en president som inte har det och istället har tusen rådgivare. Det är en sak att skaka hand med Macron och en helt annan att kunna stifta lagar som fungerar om två, fem, tio eller tjugo år, sade läraren Natalia Shcherban till Reuters.

Komiker och rockstjärna

Mätningar visar ändå att mellan 50 och 70 procent av platserna i det nya parlamentet kommer att tas av nya ledamöter.

Bland de fem populäraste partierna i mätningarna finns också ett andra splitternytt parti, Rösten.

Partiets ordförande är rockstjärnan Syatoslav Vakarchuck, som inte heller har godkänt en enda sittande ledamot på partiets lista.

Partiledaren och rockstjärnan Syatoslav Vakarchuck håller en gratiskoncert i Kiev före parlamentsvalet.
Syatoslav Vakarchuck ordnade gratiskoncert i Kiev inför valet. Hans parti kan göra gemensam sak med Zelenskyis i parlamentet. Partiledaren och rockstjärnan Syatoslav Vakarchuck håller en gratiskoncert i Kiev före parlamentsvalet. Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH Ukraina,val

Partiet ges mellan fem och sju procent av rösterna i mätningarna vilket kan ge en koalition mellan Zelenskyis Folkets tjänare och Vakarchucks Rösten en tillräcklig majoritet i parlamentet.

Partiernas kandidater har en medelålder på 37 och har båda gått till val med löften om att bekämpa korruption.

Traditionella partier backar

Nästan hälften av platserna i parlamentet avgörs ändå genom direkta val, inte proportionella listval.

Hur resultaten ser ut i de här distrikten kan påverka parlamentets styrkeförhållanden stort och avgöra om de två nya partierna kan bilda regering utan stöd från något annat parti.

Det tredje största partiet är det proryska Oppositionsblocket - För liv.

Partiet får kring tio procents stöd i mätningar och väntas också klara sig bra i många av distrikten där ledamöterna väljs i direkta val.

Den förra presidenten Petro Porosjenkos och förra premiärministern Julija Tymosjenkos partier ligger på fjärde och tredje plats i mätningarna, med nio och åtta procents stöd.

Läs också