Hoppa till huvudinnehåll

Båt sjönk utanför Sondby – ovanligt i Borgåtrakten enligt sjöräddare

En båt som sett sina bästa dagar.
Illustrerande arkivbild. En båt sjönk förra veckan utanför Sondby, men enligt Pauli Tarna på Borgå Sjöräddare är det här ändå ovanligt. En båt som sett sina bästa dagar. Bild: Yle/Roger Källman lappfjärds å

En segelbåt sjönk i Kvarnfladan utanför Sondby för en vecka sedan. Pauli Tarna på Borgå sjöräddare säger att det är viktigt att se till att båten är i gott skick och att utrustningen är uppdaterad.

Pauli Tarna säger att det åtminstone i Borgå och Sibbo är ovanligt att båtar sjunker. Hur det ser ut på nationell nivå kan han inte kommentera.

- Åtminstone till vår kännedom på vårt verksamhetsområde i Borgå och Sibbo händer det här inte ens varje år, säger Tarna, som är Borgå Sjöräddares vice ordförande.

Flera orsaker till att båten går under

En styrpulpetbåt som en längre tid ligger förtöjd vid en brygga löper risk att sjunka, framförallt om dräneringshålet har blivit täppt eller om båtföraren har glömt att ta ur proppen.

Eftersom båten är öppen kan regn eller stora vågor långsamt fylla båten tills den slutligen sjunker.

- Det här är en vanlig orsak till att en båt sjunker, säger Tarna.

Borgå sjöräddares båt
Arkivbild. Borgå Sjöräddare kan hjälpa till när mindre båtar sjunker. Borgå sjöräddares båt Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,sjöräddning,sjöräddningsfartyg,borgå sjöräddare

En annan orsak till att båten sjunker säger Tarna är att man kör på grund och det blir hål i botten som tar in vatten.

- Och om man kör i hårt väder och det börjar komma vågor in i båten så finns där en ganska stor fara, säger han.

Enligt Tarnas erfarenhet är det vanligast att båtar som sjunker ligger förtöjda vid hamnen. Ovanligare är det att båtar ute i farlederna sjunker.

- Jag har själv inte stött på det, säger Tarna.

Se efter båten

Det är därför viktigt att hålla koll på sin båt, och att inte lämna den utan uppsikt under en längre period. Tarna säger också att det är viktigt att båtägaren känner sin båt och håller den i skick.

Man bör lämna någon slags varning för andra båtförare.― Pauli Tarna.

Det gäller att ha koll på utrustningen till båten och förbereda sig för eventuella skador i skrovet, till exempel med hjälp av extra proppar eller en slags presenning med vilken man kan lappa större hål från utsidan.

- Och självklart ha flytvästarna på. Även om det inte hindrar att båten sjunker så hindrar det från att man själv sjunker med den, säger Tarna.

Viktigt att tänka på om båten sjunker

Om det ändå går så tokigt att båten sjunker eller om man själv stöter på en båt under vatten så finns det några saker som är bra att hålla i minnet.

Det är alltid på ägarens ansvar att se till att båten bärgas från botten. Men fram tills båten har tagits upp ur djupet är det viktigt att markera var båten ligger.

Speciellt viktigt är det att utmärka platsen om det finns en risk att andra båtförare kör på den.

- Man bör markera stället med en boj. Det hjälper också att lokalisera båten för dem som bärger den. Men för andra båtförare bör man lämna någon slags varning, säger Tarna.

Tarna säger att mindre båtar kan Borgå Sjöräddare hjälpa med, men om det till exempel gäller en större segelbåt måste man själv betala för att exempelvis en båt med lyftkran kommer och tar upp den.

Lyftkran drar upp båt ur vattnet vid Alholmen i Jakobstad.
Arkivbild. Ibland måste man ta hjälp av en lyftkran för att bärga en båt som har sjunkit. Lyftkran drar upp båt ur vattnet vid Alholmen i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman Sjöolycka,diving-80

Meddela myndigheterna

I värsta fall kan en båt som har sjunkit leda till att någon ombord drunknar. Det finns också en risk att någon som kör på båten skadar sig eller sin båt, eller så kan det rinna ut olja eller bränsle från båten i havet.

- Man ska alltid meddela myndigheterna om ens egen båt har sjunkit. På havet gäller det att ringa till gränsbevakningen, så det är bra att ha numret i sin mobil, säger Tarna.

På de inre vattenvägarna gäller det att ringa 112. Om man ser att någon annans båt har sjunkit är det bra att meddela myndigheterna.

- Om man ser att en båt har sjunkit lönar det sig också att meddela myndigheterna, de berättar om någon redan har gjort en anmälan om båten, säger Tarna.

Du kan se bilder på den segelbåt som sjönk utanför Sondby i gruppen Porvoolaiset på Facebook.

Läs också