Hoppa till huvudinnehåll

De fungerar som fladdermusforskare över sommaren: "Väldigt ny upplevelse"

En blond tjej och en med mörkt hår står i en skog.
Jenny Salmi och Camilla Norrgård. En blond tjej och en med mörkt hår står i en skog. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,projekt,fladdermöss,Gymnasium,elever,jenny salmi

Camilla Norrgård och Jenny Salmi från Kristinestads gymnasium är två elever som deltar i ett nationellt fladdermusprojekt. Under sommaren lägger de ut ultraljudsmottagare i skogen för att få en bättre uppfattning om var fladdermössen rör sig.

Runt 40 skolor runt om i Finland deltar i sommar i ett unikt fladdermusprojekt som ordnas i samarbete med Naturhistoriska centralmuseet Luomus, Naturresursinstitutet Luke och Helsingfors universitet.

En av skolorna som deltar är Kristinestads gymnasium, där sex elever under sommaren får testa på att vara fladdermusforskare.

– Det är väldigt intressant och en väldigt ny upplevelse att få vara med i ett riktigt forskningsprojekt, säger Camilla Norrgård.

En ultraljudsmottagare fastspännd i ett träd.
En mottagare spelar in ljudet av fladdermössen. En ultraljudsmottagare fastspännd i ett träd. Bild: Yle/Juho Teir mottagare (teknik),Kristinestad,forskning,projekt,fladdermöss

Eleverna har själva fått välja ut en plats i naturen där de lägger ut en mottagare som ska banda in ljuden från fladdermössen. Mottagaren läggs alltid ut på fredag och tas ner igen på söndag. Materialet de samlar in skickas sedan till forskare i Helsingfors.

– Det står nog exakt hur man ska göra så det går inte att göra fel, säger Jenny Salmi med ett skratt.

– Man ska tänka på att fästa den väldigt noggrannt så att den hålls och att se till att det inte kommer vatten in i apparaten. Vissa apparater har slutat fungera om vatten har kommit in i plastpåsen, så det är väldigt viktigt att vara noggrann när man lägger upp den, fyller Norrgård i.

Vill få mer information om fladdermössen i Finland

I Finland har man upptäckt 13 fladdermusarter, varav fem är relativt vanliga. I det här projektet fokuserar man på två arter, nordfladdermusen och trollpipistrellen.

– Vårt mål är att utreda fladdermössens geografiska och tidsmässiga förekomst i Finland. Vi har ingen information om hur utspridda arterna är eller hur deras förekomst kan variera under sommaren, säger Piia Lundberg, som är gästforskare på Luomus.

På alla orter sker materialinsamlingen samtidigt och alla gymnasier har blivit tilldelade mottagare som bandar in fladdermössens ljud.

Pohjanlepakko
Nordfladdermusen är en av arterna som kartläggs. Pohjanlepakko Bild: Yle/ Risto Salovaara Nordisk fladdermus,fladdermöss,däggdjur

– Fladdermössen använder sig av ekolod då de navigerar och jagar och alla arter har egna ekolodsljud. På basis av det kan vi fastställa vilka arter som rör sig på ett visst område.

Gymnasieleverna samlar endast in materialet, själva analysen och tolkningen av materialet sköts av forskare.

– I början av nästa år borde vi ha gått igenom hela materialet, men vi ger också mellanrapporter åt gymnasieleverna under arbetets gång.

Två tjejer håller i en mottagare i en skog.
Jenny Salmi och Camilla Norrgård tittar på mottagaren. Två tjejer håller i en mottagare i en skog. Bild: Yle/Juho Teir fladdermöss,Kristinestad,elever,forskning,projekt,mottagare (teknik),jenny salmi

Under nio helger i sommar lägger eleverna ut mottagaren och tillsvidare får alltså eleverna bara vänta och se ifall de valt en bra plats med tanke på förekomsten av fladdermöss.

– Jag tycker att det är intressant att få se om det finns några fladdermöss här där vi bor, säger Salmi.

– Det tar ju säkert en stund innan alla forskare har hunnit tolka alla resultat, men förhoppningsvis får vi dem så snabbt som möjligt, konstaterar Norrgård.

Naturen intresserar

Orsaken till att projektet pågår under sommaren då skolorna har sommarlov är enkel.

– Fladdermössen kan undersökas endast under sommaren, det vill säga då de är i rörelse. Under resten av året ligger de i dvala och vissa arter flyttar även utomlands till vintern, förklarar Lundberg.

Att jobba med ett skolprojekt under sommaren stör inte i alla fall Norrgård och Salmi.

– Jag tycker det är helt bra för det är inte så ofta och det är inte alls jobbigt att göra det, säger Salmi.

Luolasiippoja lentää ja horrostaa.
I Finland finns 13 arter av fladdermöss. Luolasiippoja lentää ja horrostaa. Bild: Andrew King/USFWS fladdermöss,Minna Pyykkö

– Det går väldigt snabbt. Största jobbet är att registrera och skicka in allt material. Att lägga upp den är bara roligt när man får gå i skogen. Man går ju inte så ofta i skogen, så det är intressant att gå ut i skogen och se på naturen.

Lundberg hoppas att eleverna skulle bli intresserade av naturvetenskaplig forskning och kanske bli forskare någon gång i framtiden.

Men varken Salmi eller Norrgård är rikigt sålda på idén.

– Natur är nog intressant och biologi, men jag vet inte riktigt om jag vill vara forskare. Jag har inte direkt funderat på forskaryrket, konstaterar Norrgård.

Läs också