Hoppa till huvudinnehåll

Den kristna bluesmusikern Glenn Kaiser får publiken att öppna sig: "I Tirmo ville två män prata om sin osäkerhet och svårigheter att visa sina känslor"

Närbild på en äldre man med grått skägg. Han står ute i en solig och grönskande park och ser glad ut.
Närbild på en äldre man med grått skägg. Han står ute i en solig och grönskande park och ser glad ut. Bild: Yle / Leo Gammals människor,andlig musik,Samtida kristen musik,Glenn Kaiser,blues

Glenn Kaiser blev känd på 1970-talet genom Resurrection Band, ett amerikanskt kristet hårdrocksband. I sommar reser han runt i Finland med frun Wendi, spelar blues på cigarrlådor och pratar om Jesus.

- Jag uppskattar när folk verkligen kommer och jag var faktiskt överraskad av hur många som kom till kyrkan, säger Glenn Kaiser.

Paret Kaiser är alltså mitt uppe i en Finlandsturné. De har redan avverkat Tirmo Blues i Borgå och en blueskonsert i Pernå kyrka.

- Folk lyssnade verkligen och var fokuserade på musiken, vilket inte är ovanligt för en finsk publik. Du ser när publiken tar till sig det du säger, sjunger och spelar. Upplevelsen var den samma på bluesfestivalen i Tirmo.

Glenn Kaiser är en amerikansk bluesmusiker och pastor som kom till tro vid 18 års ålder.

Resurrection Band

1972 grundade han Resurrection Band, (Rez Band, REZ) med Wendi Kaiser, som senare blev hans fru.

Resurrection Band var en av pionjärerna inom kristen hårdrock och uppskattades världen över. De är fortfarande det mest välkända och representativa bandet inom kristen hårdrock från Chicago, Illinois.

Publiken var så trevlig och jag hade många fina diskussioner efteråt

REZ var aktivt fram till 2000, varefter paret fortsatte musikkarriären i Glenn Kaiser Band.

Glenns och Wendis andliga hem finns i kollektivet Jesus People USA som arbetar bland de fattiga och utslagna i Chicago med omnejd.

Hemgjorda instrument

Kaiser berättar att han uppträder med hemgjorda stränginstrument, så kallade cigar box guitars som är gjorda av gamla cigarrlådor. De är en viktig del av gammal bluestradition.

I Tirmo och Pernå kyrka hade Kaiser en tre-strängad lådgitarr och en diddley bow med två halsar. Ena halsen försedd med en bassträng och den andra med en gitarrsträng.

Flera gitarrer, banjon och ukulelen gjorda av cigarrlådor står uppställda mot ett staket utomhus.
Så här kan en lådgitarr se ut. Den här samlingen finns på the National Cigar Box Guitar Museum i USA. Flera gitarrer, banjon och ukulelen gjorda av cigarrlådor står uppställda mot ett staket utomhus. Bild: Wikimedia Commons / Shane Speal musikinstrument,gitarr,Cigar box guitar,cigar box guitar museum

- Jag spelar ofta med slutna ögon för jag svettas rätt mycket. När jag kisade med ögonen stod fyra-fem personer väldigt nära och tog fotografier och filmade med sina mobiltelefoner.

Som musiker måste man vara bra på det man gör, säger Kaiser, eftersom det sannolikt laddas upp på nätet där hela världen kan se och höra om man spelar rätt eller fel.

- Publiken var så trevlig och jag hade många fina diskussioner efteråt. I Tirmo ville två män prata om sin osäkerhet och att man måste vara perfekt. De ville också prata om svårigheter med kommunikation i förhållanden och att visa sina känslor, säger Kaiser.

Älska din nästa

När Glenn Kaiser uppträder i kyrkor tangerar samtalen ofta teologiska frågor, inte sällan om moral och etik.

Ett ämne i tiden han gärna pratar om är vikten av att respektera sin nästa och hänvisar bland annat till dagens amerikanska flyktingpolitik.

- Vad betyder det att älska din nästa där du bor? För att citera stycket i Matteusevangeliets 25:e kapitel om får och getter: Vilka är de människor som är minst värda där du bor och hur bemöter du dem?

Närbild på en äldre man med grått skägg. Han står ute i en solig och grönskande park och ser glad ut.
Närbild på en äldre man med grått skägg. Han står ute i en solig och grönskande park och ser glad ut. Bild: Yle / Leo Gammals människor,andlig musik,Samtida kristen musik,Glenn Kaiser,blues

Glenn Kaiser drar sig inte för att ifrågasätta det politiska läget i sitt hemland, företagens strävan efter storvinster eller människors enfaldiga handlingar.

Men hans främsta önskan är att människor ska tänka och tänka efter för att bli klokare och lyckligare som människor.

Paret Kaiser fortsätter sin turné med en verkstad på Kyrkans ungdoms sommarläger i Pieksämäki om kopplingen mellan instrument som förekommer i Gamla Testamentet och i bluesen.

Glenn Kaiser besöker också Vasa länsfängelse och uppträder på några klubbar och en gudstjänst.