Hoppa till huvudinnehåll

EM-kvallottning: Tidigare EM- och VM-medaljörer väntar både för herrarna och damerna – "Tuffaste möjliga gruppen"

Mikael Jantunen i VM-kvalmatchen mot Frankrike.
VM drömmen gick i kras för herrlandslaget i februari. Mikael Jantunen i VM-kvalmatchen mot Frankrike. Bild: Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i basket

Grupperna för EM-kvalet i basket lottades i dag i München. Herrarna ställs mot EM- och VM-tvåan Serbien samt Georgien som automatiskt kvalar vidare som värd. Damerna får bland annat ta sig an EM-trean Belgien i grupp G. Damerna inleder kvalet i November 2019 medan herrarnas startar i februari 2020.

– Man kan lugnt säga att det är den tuffaste möjliga gruppen. Precis som i VM-kvalet så har kvallottningen och dagsformen en allt större roll, kommenterar herrarnas chefstränare Henrik Dettmann resultatet från lottningen i basketförbundets pressmeddelande.

Basketherrarna kommer spela i kvalgrupp E. Den största förhandsfavoriten i gruppen är Serbien som tog EM-silver 2017 och VM-silver 2014.

Skip Instagram post

Georgien kommer vara Finlands andra motståndare. Georgien har ändå redan säkrat sin biljett till EM-slutturneringen i och med att de står som värd för tävlingarna.

– Georgien kommer säkert till kvalet för att vinna varenda en match. Alla vet ändå att det är skillnad att gå in för en match då man måste vinna, än då man redan säkrat sin plats till slutturneringen, säger Dettman.

Den fjärde platsen i gruppen är fortfarande öppen. Finland kommer att möta antingen Schweiz, Island eller Portugal. Länderna tävlar om kvalplatsen i förkvalet i augusti.

Totalt 32 lag kämpar om en plats till EM 2021. Tre lag går vidare från samtliga av de åtta kvalgrupperna.

Annika Holopainen tränar med landslaget.
Stor utmaning väntar för Annika Holopainen och damlandslaget. Annika Holopainen tränar med landslaget. Bild: Jarno Kuusinen/AOP Finlands damlandslag i basket,Annika Holopainen

Tufft motstånd också för damerna

Damerna kommer att spela EM-kval i grupp G. Mot sig får de tidigare EM-trean Belgien som också spelade bronsmatch i VM 2018. En bra måttstock och utmaning för Finland enligt chefstränaren.

Skip Instagram post

Utöver Belgien ställs Finland också mot Ukraina och Portugal. Portugal är för första gången med och kämpar om en plats i en EM-stlutturnering.

– Portugal är precis som Belgien en stigande basketnation. De har flera unga lovande spelare som är färdiga att stiga fram, kommenterar chefstränare Pekka Salminen i förbundets pressmeddelande.

– Ukraina spelar traditionsenligt fysiskt med stora starka spelare. Precis som det brukar vara på den här nivån så är det bara bra lag i kvalgruppen, fortsätter han.

För damerna går vinnaren i respektive kvalgrupp vidare. Dessutom avancerar de fem bästa grupptvåorna. Totalt är det nio kvalgrupper: sex stycken med fyra lag och tre med tre lag.

Paus på ett år i kvalet utmanar damerna

Damerna startar sitt kval i november. Kvalet fortsätter sedan i november 2020 och i januari-februari 2021.

– Kvalets upplägg med en paus på ett år är i sig en utmaning men som idrottare måste vi svara på den utmaningen, kommenterar Salminen damernas kvaltidtabell.

Hoppa över Twitterpostning

Internationella basketförbundet meddelade tidigare i juli att starten för herrarnas EM-kval skjuts upp.

Precis som damerna skulle de först inleda kvalet i november. Samtidigt ändrades också spelupplägget.

Herrarnas kval kommer nu att inledas i februari 2020 då det spelas två matcher. Sedan spelas det ytterligare två i november-december 2020 och de sista två i februari 2021.

Förbundet behandlade ärendet på förfrågan av amerikanska och europeiska länder. Detta ska enligt förbundet bland annat öka synligheten för landskamperna.

Hoppa över Twitterpostning

Både herrarna och damerna spelar en hemma- och en bortamatch mot samtliga i kvalgruppen.

Datumen för samtliga kvalmatcher klarnar i ett senare skede.

EM-slutturneringen för damerna spelas i juni-juli 2021. Frankrike och Spanien står värd för tävlingarna.

Herrarnas EM-slutturnering spelas mellan den 17 augusti och 3 september 2021 i Tyskland, Tjeckien, Georgien och Italien.

Förbundets pressmeddelanden kan läsas här (damer)och här (herrar).

Källa: Basketförbundets pressmeddelanden

Läs också

Nyligen publicerat - Sport