Hoppa till huvudinnehåll

Mack Horton får beröm för sin protest vid prispallen: "99 procent av idrottarna stöder honom"

Mack Horton står bakom podiet, när Sun Yang och Gabriele Detti poserar med sina medaljer.
Mack Horton står bakom podiet, när Sun Yang och Gabriele Detti poserar med sina medaljer. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Mack Horton,Sun Yang,Gabriele Detti

Den australienska simmaren Mack Horton valde att inte kliva upp på podiet för att ta emot sin silvermedalj i sim-VM igår, i protest mot den dopningsmisstänkte vinnaren Sun Yang. Flera idrottare väljer att hylla Horton för tilltaget.

Kinesen Sun Yang var snabbast i gårdagens final på 400 meter frisim, medan australiensaren Mack Horton tog silver.

Men rubrikerna har i stället handlat om händelserna vid priscermonin efter tävlingen. I protest mot den dopningsmisstänkte Yangs seger valde Horton att inte stiga upp på podiet för att ta emot sin silvermedalj och deltog inte heller i den traditionella poseringen med de andra medaljörerna på podiet.

– Får se vem som får medaljen om några månader, sa Horton bland annat efter tävlingen.

"Fick applåder i matsalen efteråt"

Sun Yang ska hösten 2018 ha förstört färska dopningsprov med en hammare. Dopningsmisstankarna mot kinesen ska i september behandlas av idrottens skiljedomstol Cas.

Mack Horton får nu stöd av flera idrottare. Den amerikanska simstjärnan Lilly King hör till dem som väljer att backa upp australiensaren.

– Det var fantastiskt. När han kom in i matsalen utbröt en stor applåd, säger amerikanska bröstsimmaren enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lilly King från USA firar sitt världsrekord på 100 meter bröstsim.
Lilly King. Lilly King från USA firar sitt världsrekord på 100 meter bröstsim. Lilly King

– Det var väldigt fint att se idrottare stå enade med hans ställningstagande och stötta honom.

King har inte mycket förtroende för det internationella simförbundet Fina.

– Jag tror inte att någon vid Fina kommer att stå upp för idrottarna, så idrottarna måste stå upp för sig själva, slår hon fast.

Hortons australiensiska kollega Mitch Larkin var även han mycket stolt.

– Jag tror att 99 procent av alla idrottare runt simbassängen backar upp honom, så han står inte ensam.

Horton borde ha stigit upp på prispallen, tycker Yang

Sun Yang säger sig acceptera att en del idrottare inte tycker om honom. Kinesen menar ändå att det inte är en orsak att vara respektlös mot ett land.

– Alla gillar inte mig och jag bryr mig inte om det. Priscermonin är ändå den viktigaste tillställningen, där man borde stiga upp på podiet och visa respekt gentemot sitt och andra idrottares länder, samt publiken, sade Yang enligt China Daily.

Sun Yang håller upp den kinesiska flaggan bakom sig.
Sun Yang. Sun Yang håller upp den kinesiska flaggan bakom sig. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sun Yang

Artikeln uppdaterad med Yangs kommentarer klockan 10.36.

Läs mera:

Stöttad av idrottare men varnad av förbundet: Mack Horton fick skriftlig varning av Fina – ärendet behandlas som bäst av idrottens skiljedomstol

Internationella simförbundet (Fina) meddelar i ett pressmeddelande att de skickat en skriftlig varning åt Mack Horton och australiska simförbundet. Orsaken är Hortons protest under medaljceremonin.

Läs mera:

Dopningsmisstänkte Sun Yang tog VM-guld – då protesterade australiensiska tvåan på prisceremonin: ”Får se vem som får medaljen om några månader”

Kinesiska Sun Yang var snabbast i finalen på 400 meter frisim på söndagen i sim-VM i Sydkorea. Det trots att han som bäst är under utredning för dopningsbrott. Silvermedaljören Mack Horton hör till dem som inte uppskattar att Yang får delta.

Läs också