Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hankenstudier ger högst lön, ökad risk för fotgängare då 15-åringar kör lätta bilar

En miniräknare, penna, papper med statistik och mynt på ett bord.
En miniräknare, penna, papper med statistik och mynt på ett bord. pengar,ekonomi,finansiering,beskattning,skatt,företag,Privatekonomi,företagsekonomi,Fysisk person

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Lilla Ijo i norra Österbotten skar ned utsläppen med hälften, övertygade invånarna och sparade dessutom pengar. Dessutom har kommunen vunnit ett europeiskt klimatpris. Så här gick det till.

De som tagit examen vid Hanken eller Metropolia har de högsta lönerna. Men situationen ändras då man beaktar att olika högskolor tar emot studerande med mycket olika bakgrund. Otto Leppänens undersökning ger en fingervisning om vilka studieinriktningar som ger klirr i kassan.

Att femtonåringar efter första november i år kommer kunna köra med nya, moderna bilar som går max 60 kilometer i timmen har många fördelar - för dem. Men många är skeptiska, och lättrafikanternas olycksrisker i trafiken kan öka.

Camilla Norrgård och Jenny Salmi från Kristinestads gymnasium är två elever som deltar i ett nationellt fladdermusprojekt. Under sommaren lägger de ut ultraljudsmottagare i skogen för att få en bättre uppfattning om var fladdermössen rör sig.

Ukrainas nya partier går mot regeringssamarbete - president Zelenskyis parti tar övertygande seger i partiets första parlamentsval. Som väntat bjöd Zelenskyi in det andra splitternya partiet Rösten till regeringsförhandlingar. Ingen av partierna har en sittande ledamot.

Dagens sommarpratare är piloten Stefan Vikström, som talar om hur det är att förlora ett barn. Du kan lyssna på direktsändningen i Yle Vega klockan 10.03.

Väder

Det är varmt i hela landet och soligt på vidsträckta områden. Några regn- eller åskskurar kan dock förekomma. Dagens högsta temperatur ligger mellan 23 och 28 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes