Hoppa till huvudinnehåll

Premiär för musikevenemanget Augustinatten i Vasa - unga artister tar plats på scen

Joel Rönn (Seesar XL) på en gata i Vasa.
Seesar XL är en av de österbottniska artisterna som uppträder på Augustinatten. Joel Rönn (Seesar XL) på en gata i Vasa. Bild: YLE/Markus Bergfors Österbotten,Nykarleby,dialekter,finlandssvenska,Hiphop,vår musik

Om knappt två veckor ordnas musikevenmanget Augustinatten för första gången i Vasa. Grundtanken är att låta unga, lokala artister få möjlighet att uppträda inför en större publik. I Ekenäs har evenemanget snabbt blivit populärt, nu hoppas man på det samma i Vasa.

Den tredje augusti är det dags för premiär av Augustinatten i Vasa. I Ekenäs har musikevenemanget ordnats i två år, somrarna 2017 och 2018. Daniel Lindholm som är en av producenterna säger att evenemanget snabbt blev framgångsrikt i Ekenäs.

- Redan första året blev det en dundersuccé. Vi hade räknat med en par hundra i publiken, och så kom det över tusen personer, säger Lindholm.

Nu vill man ordna evenemanget i Vasa för att publiken inte ska behöva resa långt för att ha möjlighet att delta och samtidigt vi man också knyta samman Svenskfinland.

- Svenskfinland är geografiskt sett splittrat. Det är kanske inte helt överkomligt att ta sig från Vasa till södra Finland, säger Lindolm.

Alla är välkomna med

Evenemanget riktar sig främst till unga och unga vuxna, men Lindholm säger att vem som helst får komma. Biljettförsäljningen är redan igång och man har för tillfället sålt omkring tusen biljetter.

Lindholm säger att det ser lovande ut.

- Publiken har visat ett stort intresse. Det är fullt möjligt att det kommer 2000 personer, säger Lindholm.


Det finns ju flera liknande evenemang i Österbotten, vad kan Augustinatten erbjuda?

- Det finns ett tomrum. Egentligen finns det inte ett liknande musikevenemang i Vasa, alltså ett svenskspråkigt musikevenemang med svenskspråkiga artister. Vi har ingen åldersgräns på evenemanget, och där skiljer vi oss åt.

- Vår största styrka är att vi riktar in oss till den yngre publiken som många gånger blir utan underhållning, säger Lindholm.

Österbottniska artister på scenen

En grundtanke bakom evenemanget är att unga lokala artister ska få möjlighet att uppträda framför en lite större publik. På det här sättet hoppas man kunna stöda deras musikkarriärer. De österbottniska artisterna är Seesar XL, FANNY och Lil Gang.

Men även stora namn från Sverige som Hov1 och Samir & Viktor kommer att uppträda.

Augustinatten arrangeras av Finlandssvensk Kulturutveckling rf, Eventland och Perfect Monday Group och äger rum i Kaserntorgsparken i Vasa lördagen den tredje augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten