Hoppa till huvudinnehåll

Så här gör du hjärt-lungräddning!

Siri lutar sig över Malin för att kontrollera hennes andning
X3M Sommarmorgons Siri Fagerudd och Malin Enkvist övar hjärt-lungräddning. Siri lutar sig över Malin för att kontrollera hennes andning Bild: Frida Lönnroos Yle X3M,Malin Enkvist

Det är sommar, det är sol och det är semester!

Men vet du vad du skall göra om du hittar en sommarjobbare avtuppad framför hissen? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av några korta tips som Vetamix samlat ihop! (P.S. Tipsen fungerar även för andra situationer t.ex. utanför arbetsplatsen och med ordinarie personal.)

När ska jag ge hjärt-lungräddning?

Om personen är medvetslös och inte andas normalt ska du utgå ifrån att det är ett hjärtstopp och börja med hjärt-lungräddning.

När ska jag inte ge hjärt-lungräddning?

Du ska inte ge hjärt-lungräddning om personen är medvetslös men andas normalt. Då ska du lägga personen i framstupa sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna är öppna. Ring sedan 112 och följ nödcentralens order.

Då en person plötsligt förlorar medvetandet:

1. Kan du väcka personen?

Försök väcka personen genom tilltal och genom att ruska om personen.

Om personen inte återfår medvetandet:

2. Ring nödnumret 112

Du kan också ropa på hjälp och be personer på plats göra nödanmälan till 112. De instruktioner nödcentralen ger bör följas. Vänd personen på rygg på ett stadigt underlag. Kontrollera om andningen är normal.

3. Öppna luftvägarna

Böj personens huvud genom att lyfta med två fingrar under hakspetsen samtidigt som du med den andra handen trycker pannan nedåt. Håll luftvägarna öppna. Känn, titta och lyssna för att kontrollera andningen. Känner du en luftström om du lägger din kind mot näsa/mun? Rör sig bröstkorgen? Hörs andningen? Avgör sedan om andningen är normal, onormal eller om den saknas. Om du är osäker, handla utgående från att andningen är onormal.

Om andningen är onormal eller saknas:

4. Tryck 30 gånger

Placera ena handens handlov mitt på bröstbenet, den andra handen placerar du ovanpå så att fingrarna överlappar varandra. Tryck nedåt med raka armar så att bröstkorgen sjunker nedåt 5 - 6 cm. Frekvensen ska i genomsnitt vara 100 kompressioner per minut. Låt bröstkorgen höja sig tillbaka. Antalet får inte överstiga 120/minut. Räkna antalet kompressioner högt.

5. Blås 2 gånger

Öppna luftvägarna. Placera din mun tätt över patientens mun. Kläm ihop näsan med tummen och pekfingret. Blås lugnt in luft i den hjälpbehövandes lungor. Kontrollera medan du blåser att patientens bröstkorg stiger (rör sig). Upprepa inblåsningen. Två blåsningar ska ta 5 sekunder.

6. Fortsätt återuppliva oavbrutet med rytmen 30:2..

..tills den du hjälper vaknar: rör sig, öppnar ögonen och andas normalt, professionella hjälpare ger dig tillstånd att sluta eller dina krafter tar slut.

Gör inte såhär!

Memorera dessa tips eller varför inte ta vara på möjligheten och skriv ut punktlistan så att du alltid har den nära till hands. Annars kan det vid ett nödläge gå som för Siri från X3M Sommarmorgon.