Hoppa till huvudinnehåll

Skolor i Norge ska undervisa om terrordåden på Utøya och i Oslo: "Ännu om 80 år ska man lära sig av händelsen"

Blomsterhav i Oslo.
Blomsterhav i Oslo år 2011. Arkivbild. Blomsterhav i Oslo. Bild: Roald Berit/EPA Yle Oppiminen,Utøya,Terrorattentaten i Norge 2011

Norges kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner säger att man kommer börja undervisa om terrordåden på Utøya och i Oslo i skolorna. Enligt skolforskare har det hittills varit svårt att bearbeta terrordåden i de norska skolorna.

- Det är självklart att den 22 juli ska in i skolorna. Dagens och framtidens generationer ska lära sig om det, sade Sanner under en sammankomst i Oslos regeringskvarter på söndagen.

Han menar att det är viktigt att inte bara ha kunskap om det som hände, utan att också kunna sätta in det i ett större perspektiv.

Ina Libak, ledare för socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, var på Utøya den 22 juli och blev skjuten med fyra skott.

- Nu har det gått åtta år, men ännu om 80 år ska man lära sig av händelsen. De valen vi gör nu kommer att ha något att säga om hur vi ska minnas det i framtiden, säger Libak till den norska tidningen VG.

Hon anser också att det var ett politiskt motiverat högerextremt terrordåd, vilket inte alltid kommer fram i diskussioner om händelsen.

"Talats lite om ideologierna"

Skolforskaren Trine Anker vid Vetenskapshögskolan för teologi, religion och samhälle i Oslo har gjort studier om hur terrordåden hanteras i skolundervisningen. Hennes kartläggning visar att man har gett utrymme för sorgebearbetning, men att man har talat mindre om terrordådet från ett religiöst och politiskt perspektiv.

- Det har talats lite om ideologierna bakom handlingarna, säger hon och tillägger att en del lärare antagligen tycker det är svårt att ta upp ämnet.

I dag har det gått åtta år sedan terrorattackerna vid regeringskvarteret i Oslo och på Utøya skakade om Norge.

Källor: NRK, Aftenposten, VG

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes