Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan du hämta överbliven restaurangmat från ny matsvinnsbank i Karis

Sole Garghentino-Nygård med sin ettåriga dotter Lila i en bärväska på magen.
Tanken om hur framtiden ser ut för dottern Lila fick Sole Garghentino-Nygård att starta matsvinnsbanken. Sole Garghentino-Nygård med sin ettåriga dotter Lila i en bärväska på magen. Bild: Anna Hellberg / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,Matsvinn,mat,restauranger,kaféer,miljö,barn (familjemedlemmar),matsvinnsbank

I augusti öppnar Sole Garghentino-Nygårds matsvinnsbank på Köpmansgatan i Karis. Där får man gratis mat som blivit över i restauranger och kaféer och som annars kanske kastas i soporna.

Sole Garghentino-Nygård står bakom projektet. Hon fick idén medan hon var gravid med sin nu ettåriga dotter Lila.

- Jag började fundera på mitt barns framtid i världen, och på vad jag kunde göra för en lite bättre framtid för mitt barn, säger Garghentino-Nygård.

Tanken är att minska på matsvinnet och därmed också på raseborgarnas koldioxidavtryck.

Gratis mat för vem som helst

Matsvinnsbanken öppnar i augusti och omkring sju matställen i Karis har redan lovat att delta. Garghentino-Nygård kommer att hämta den överblivna maten från restauranger och kaféer, och sedan dela ut den gratis till vem som helst som vill hämta den.

Vad det finns för mat att hämta kommer att skrivas på matsvinnsbankens sociala mediekonton på Facebook och Instagram som går under namnet Hävikkiruokapiste Karjaa.

Garghentino-Nygård arbetar med projektet utan ersättning och betalar för det mesta själv. Hon har fått en liten summa av Raseborgs stad som täcker två hyror, men hon tror att pengarna också i framtiden mestadels kommer från hennes egen ficka.

Sole Garghentino-Nygård med sin ettåriga dotter Lila i lokalen som nu renoveras och ska bli matsvinnsbank.
Nu är det renovering på gång i lokalen som ska bli matsvinnsbank. Sole Garghentino-Nygård med sin ettåriga dotter Lila i lokalen som nu renoveras och ska bli matsvinnsbank. Bild: Anna Hellberg / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,Matsvinn,mat,restauranger,kaféer,miljö,barn (familjemedlemmar),matsvinnsbank

Lokalen alldeles i centrum av Karis är liten men tillräckligt stor för matsvinnsbankens behov.

Visioner för framtiden

Garghentino-Nygård har ändå stora planer på hur man kunde utveckla verksamheten i framtiden, och då skulle man också behöva en större lokal.

Hon vill skapa en lokal med kvällsprogram för olika personer i behov av hjälp, kanske ensamma hemmamammor eller invandrare. Matbanken skulle vara öppen på eftermiddagen och på kvällen kunde man ordna till exempel matlagningskurser och annat program.

Men ett sådant projekt skulle vara aktuellt i framtiden och kräva större finansiering.

- Först gäller det att se hur det här kommer igång och hurdant mottagandet blir, säger Garghentino-Nygård.

Läs också