Hoppa till huvudinnehåll

Stöttad av idrottare men varnad av förbundet: Mack Horton fick skriftlig varning av Fina – ärendet behandlas som bäst av idrottens skiljedomstol

Mack Horton efter medaljceremonin.
Mack Horton höll avstånd till Sun Yang då medaljörerna fotograferades. Mack Horton efter medaljceremonin. Bild: imago sport/AOP Mack Horton,Sun Yang,världsmästerskapen i simsport

Internationella simförbundet (Fina) meddelar i ett pressmeddelande att de skickat en skriftlig varning åt Mack Horton och australiska simförbundet. Orsaken är Hortons protest under medaljceremonin.

– Fina respekterar yttrandefriheten men det bör göras i rätt sammanhang, skriver de.

– Precis som i alla stora idrottsorganisationer är idrottarna medvetna om deras ansvar att respektera Finas regler och inte använda Finas evenemang för att göra personliga utlåtanden och protester.

Enligt Fina är fallet som bäst under behandling hos idrottens skiljedomstol Cas. Fina kommer därmed inte att kommentera fallet ytterligare i nuläget.

Det var i går som Mack Horton protesterade genom att inte stiga upp på prispallen tillsammans med Sun Yang. Detta eftersom Yang utreds för dopningsbrott.

Mack Horton fick stort stöd och beröm av andra idrottare för sin protest. Yang tyckte däremot att Horton borde ha stigit upp på prispallen för att "visa respekt gentemot sitt och andra idrottares länder".

Läs mera:

Mack Horton får beröm för sin protest vid prispallen: "99 procent av idrottarna stöder honom"

Den australienska simmaren Mack Horton valde att inte kliva upp på podiet för att ta emot sin silvermedalj i sim-VM igår, i protest mot den dopningsmisstänkte vinnaren Sun Yang. Flera idrottare väljer att hylla Horton för tilltaget.

Läs mera:

Dopningsmisstänkte Sun Yang tog VM-guld – då protesterade australiensiska tvåan på prisceremonin: ”Får se vem som får medaljen om några månader”

Kinesiska Sun Yang var snabbast i finalen på 400 meter frisim på söndagen i sim-VM i Sydkorea. Det trots att han som bäst är under utredning för dopningsbrott. Silvermedaljören Mack Horton hör till dem som inte uppskattar att Yang får delta.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport