Hoppa till huvudinnehåll

Svenska storstjärnan Sjöström missade guldet och chansen att bli historisk: "Jag kan inte tro det" – Medaljörerna hyllade sjuk tävlingskumpan på podiet

Sjöström och Macneil efter finalen.
Sjöström var överraskad, precis lika mycket som Macneil. Sjöström och Macneil efter finalen. Bild: Patrick B. Kraemer/EPA Sarah Sjöström,världsmästerskapen i simsport,Margaret Macneil

Sarah Sjöström var storfavorit i VM-finalen på 100 meter fjäril. Till allas förvåning var det ändå Margaret Macneil som vann guld. Sjöström tog silver och missade chansen att bli första kvinna att fira fem VM-guld på samma distans. På podiet passade stjärnorna på att skicka en hjärtlig hälsning till Rikako Ikee.

– Jag kan inte tro det här. Helt otroligt. Det fungerade otroligt bra i dag. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva min prestation, kommenterade Macneil till Yle.

Sjöström ledde halvvägs in i loppet men Macneil kom starkast på slutet. Macneil klockade in 55,83 medan Sjöströms tid var 56,22.

Enligt SVT blev det knäpptyst i hallen.

– Jag kunde inte matcha henne. Jag kunde inte göra bättre än så här. Jag är verkligen överraskad när jag tog mig i mål. Silver på VM, jag gjorde det bästa av situationen och lyckades simma hem ett silver, sade Sjöström till SVT.

– Klart man är besviken, man är alltid som gladast när man vinner.

Medaljörerna hyllade japansk simstjärna

Medaljörerna hyllade tävlingskumpanen.
En riktigt fin hyllning till tävlingskumpanen och simstjärnan Rikako Ikee. Medaljörerna hyllade tävlingskumpanen. Bild: Patrck B. Kraemer/EPA Sarah Sjöström,Emma McKeon,världsmästerskapen i simsport,Margaret Macneil

Efter tävlingen hyllade medaljörerna den japanska simstjärnan Rikako Ikee som i februari avslöjade att hon insjuknat i leukemi.

Margaret Macneil, Sarah Sjöström och Emma McKeon hade på sina händer skrivit "Ikee", "Never give up", "Rikako" med hjärtan där till.

– Vi ville skicka ett budskap till henne, att vi verkligen tänker på henne. Vi vet att hon går igenom det tuffaste slaget av alla för tillfället, berättade Sjöström för SVT.

Ikee är bara 19 år gammal. Hon har bland annat varit med i OS-finalen i Rio och är innehavare av nationsrekordet i Japan på distansen.

Se video på medaljceremonin här nedan:

Artikeln uppdaterad kl 21.00 med videoklipp.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport