Hoppa till huvudinnehåll

Tryckande hetta och tropiska nätter - temperaturerna kan stiga till över 30 grader i slutet av veckan

Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018.
Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle badstränder,värmebölja,hetta,Drumsö,väderlek,Soligt väder,solen,aquatic locomotion,simning,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),lek

Den här veckan väntas högsommarvärmen komma på allvar, med tryckande hetta och varningar för värmebölja. I slutet av veckan väntas medeltemperaturer på 24 grader - då hela dygnet räknas in.

De lägsta temperaturerna i början av veckan är i Lappland, där det kan vara 22-23 grader, medan de högsta temperaturerna i landet ligger kring 28 grader. Det varma vädret kommer från västra Europa.

Och varmare ska det bli.

- I slutet av veckan kan det på många ställen bli 30 grader, och till och med ända upp till 33 grader, men exakta siffror kan man inte ännu ge, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

I dag kan det förekomma regnskurar i sydväst och någon enstaka i östra Finland, men annars är det uppehållsväder i hela landet.

På tisdagen kan det förekomma några regnskurar i västra Finland och i inlandet. I resten av landet är det soligt.

På onsdagen och torsdagen rör sig sedan ett regnväder över norra Finland och då är där svalare. Annars är det väldigt varmt i hela landet och temperaturerna stiger hela tiden fram emot veckoslutet.

Varningar för värmebölja gäller i dag från västra Finland till södra Lappland, på tisdagen i nästan hela landet och på onsdagen och torsdagen i södra Finland.

På fredagen är det varning för ännu hetare värmebölja i södra Finland. I slutet av veckan kan dygnets medeltemperatur bli 24 grader, vilket betyder att hettan kommer att vara väldigt tryckande.

- Människor med kroniska sjukdomar borde ta varningarna i beaktande, säger Koskela.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes