Hoppa till huvudinnehåll

Tuula Tenkanen med i medaljkampen i laser radial-VM – Mikkola 14:e i sammandraget: Ojämna starter för finländarna i "besvärliga" förhållanden

Tuula Tenkanen i Rio 2016.
Tenkanen var med i OS i Rio och blev femma. Tuula Tenkanen i Rio 2016. Bild: Oliver Hoslet/EPA Tuula Tenkanen,Laser Radial,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

VM-tävlingarna i laser radial-klassen startade på fredagen i Japan. Tuula Tenkanen klättrade rejält i dag och är nu tvåa. Med två tävlingsdagar kvar är hon därmed på god väg mot en medaljplats. Samtidigt e Monika Mikkola på en 14:e plats.

Dagen startade inte på bästa sätt för Tenkanen. I den första starten slutade hon på en 48:e plats. Den andra gick ändå klart bättre då hon kom femma.

– Det var en besvärlig dag i dag. Det var stora tryckskillnader och vindvändningar. Som resultat en total katastrof och en bra start, sade Tenkanen i seglingsförbundets pressmeddelande.

I och med att den sämsta startens resultat inte räknas med i sammandraget utan kan strykas, steg Tenkanen till tvåa.

Monika Mikkola seglar Laser Radial.
Mikkola ligger på en 14:e plats efter 4 dagar. Monika Mikkola seglar Laser Radial. Bild: EPA segling,Laser Radial,Monika Mikkola

Monika Mikkola hade också en ojämn och besvärlig dag. I dagens första start var hon trea, men den andra starten resulterade i en 39:e plats.

– Det var svårt att vara jämn i dag på grund av väderförhållandena. Monikas första start var väldigt bra. I den andra starten gjorde hon misstag som ledde till ett struket resultat. Fyra starter återstår och det är ännu mycket poäng på spel, kommenterade Mikkolas tränare Sietse-Jan Sietzema i pressmeddelandet.

Mikkola är för tillfället på en 14:e plats i sammandraget.

OS-plats på spel

VM i Japan är en av de två tävlingarna som avgör huruvida det är Tuula Tenkanen eller Monika Mikkola som får åka till OS i Tokyo 2020.

Den andra tävlingen är VM i Melbourne som går av stapeln i februari.

Den av seglarna som är bättre i de två tävlingarna får OS-biljettten. Detta trots att Mikkola säkrade Finlands nationsplats i augusti i fjol.

– Det är bra för oss båda att det blir en intern tävling om OS-platsen. Dessutom är vi ju från samma klubb så det ska nog bli "kiva".

– Det gäller nog att bara fokusera på sig själv. Annars blir det aldrig bra, kommenterade Tenkanen tävlingen mellan sig själv och Mikkola innan VM körde i gång.

VM-tävlingarna i Japan pågår fram till den 24 juli.

Läs mera:

Tuula Tenkanen i ny roll i bekant sits – måste slåss om en plats i Tokyo, där karriären tar slut: ”Efter OS gör jag något annat”

För drygt tio år sedan snuvade Tuula Tenkanen Sari Multala på konfekten då hon knep biljetten till OS i Peking framför näsan på förhandsfavoriten. Nu kan Tenkanen själv förlora sin plats till klubbkamraten Monika Mikkola.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport