Hoppa till huvudinnehåll

Var doppar du dig i sommar? Jag reste runt Finland och hittade fem fina badställen

Nainen uimassa järvessä, näkyy vain pää, katsoo hymyillen ohi kameran
Nainen uimassa järvessä, näkyy vain pää, katsoo hymyillen ohi kameran Bild: Yle / Eva Pursiainen simning,sjöar,Urajärvi

Hannamari Hoikkala har i samband med inspelningarna av reseprogrammet Egenland, rest runt i Finland och besökt 70 olika orter. Samtidigt har hon spanat in bra badställen runt om i landet. “Jag förstod att det är det här som för mig är lyxen med att resa i Finland."

Det här blir tredje sommaren som jag far omkring i Finland och spelar in tv-programmet Egenland om mer eller mindre (oftast mindre) kända resmål. Tack vare alla tips från publiken har vi hittat fascinerande platser och fantastiska människor, vars historier vi aldrig annars hade haft möjlighet att berätta om.

När det gäller badplatser är det lite samma sak: Finland är ett lyxland för den som tycker om att simma, men det kan vara svårt att hitta de bästa ställena utan tips från ortsbor. Kartan som du har i telefonen kan inte alltid hjälpa dig med det.

På basis av mina erfarenheter är det bästa tricket att fråga någon på ort och ställe om tips. De brukar gärna hjälpa en badsugen!

Men om det inte är möjligt? Kommer du att tänka på något bra badställe som du kan dela med dig av till dina medsimmare? Skriv tipsen som kommentar i slutet av artikeln!

Här bjuder jag på fem tips, och dessutom ett bonustips. Ha en underbar sommar med många sköna dopp!

+ Det exotiska bonustipset: Märkets fyr på Ålands hav

På grund av att stället är relativt svårt att nå, hamnar den här badplatsen utanför min officiella lista, men upplevelsen i sig var så fin att jag ändå vill dela med mig.

I maj 2018 vaknade jag i Finland och slank över till Sverige för att doppa mig.

Kallioita, keskellä lammikko, lokkeja, taustalla meri
Kallioita, keskellä lammikko, lokkeja, taustalla meri Bild: Yle / Eva Pursiainen Märket,ö,Åland,Ålands hav
Vit- och rödrandig fyrbyggnad med omgärdande mur.
Märket är en liten ö i yttre havsbandet vid Finlands västra gräns. I varje riktning finns det vida havet, måsarna skriker och på vägen till ön kan man ofta bonga andra simsugna typer, dvs. sälar. Vit- och rödrandig fyrbyggnad med omgärdande mur. Bild: Eva Pursiainen / Yle Märket,fyrar,egenland_märket

Alla andra sov ännu då jag smög ner för fyrens spiraltrappa. Ute värmde solen de släta klipphällarna.

På ön kan man välja att doppa sig i den så kallade lagunen - en bergsskreva där det samlas havsvatten (dessutom är det mycket tryggare än att försöka balansera ut på de steniga klipporna och hoppa i havet!). På botten av lagunen fanns illgrönt sjögräs som kittlade fötterna och vattnet var iskallt. Härligt!

Kalliota, merta, taustalla aurinko paistaa
Den här vyn fångades på bild kl. 7.14. Gränsen mellan Finland och Sverige går rakt genom Märket. Fyren är på den finska sidan, medan badplatsen är på den svenska. Kalliota, merta, taustalla aurinko paistaa Bild: Yle / Hannamari Hoikkala Märket,Ålands hav,ö

För att ta sig till Märkets fyr kan man få båtskjuts eller ta egen båt. Dessvärre är det utmanande att ta i land, för ön är ett av Finlands stormigaste ställen.

Som badställe är Märket alltså svårt att nå, men ett bra exempel på hur härligt det kan vara att simma i det öppna havet.

5. Behändigt: S:t Michel, Pankalampi

Ok, jag riktigt hör hur alla S:t Michel-bor nu ropar, neej, vi har ju hela Saimen, varför vill redaktören lyfta upp en sådan här underlig liten damm? Men ta det lugnt, jag har en bra förklaring till mitt val.

Det här morgondoppet i S:t Michel har fastnat i mitt minne för jag kommer ihåg hur jag på hotellrummet satt och tittade i telefonen på kartan och funderade om jag månne sku hinna promenera till badstället, för att sen ändå ha tid för jobb.

Men då fick jag idén att hoppa på hotellets lånecykel och trampade raskt till den allmänna badstranden i utkanten av centrum. Överlag är det en bra idé för vem som helst att bekanta sig med en stad på cykel, men speciellt för en simmare är det super!

Sininen polkupyörä rannalla, taustalla laituri ja vettä
Morgondoppet lämnade fotspår på bryggan. Sininen polkupyörä rannalla, taustalla laituri ja vettä Bild: Yle / Hannamari Hoikkala Sankt Michel,badstränder,cyklar

Den här stranden har jag senare fått erfara att är en bra rastplats på väg till stugan.

4. Sympatiskt: Sumiais, Sumiaisträsket

Den stora lilla byn Sumiais i mellersta Finland, huserar såväl ett av världens minsta operahus som charmiga cafét Korppu.

Ur en simmares synvinkel ligger byn behändigt mellan två sjöar, Sumiaisträsket och Keitele. Bredvid byvägen Sumiaisraitti som går genom hela byn, ligger ett campingområde, och vid den stranden kan man lätt ta sig ett dopp, så gott som i förbifarten.

Vi övernattade på campingområdet alldeles intill stranden, så den här gången behövde jag inte fundera på transportmedel. Det krävdes inte ens särskilt många steg! Då jag öppnade stugdörren, hörde jag genast vågornas skvalp.

Ett stilla sommarregn krusade Sumiaisträskets yta då jag klev ner i vattnet från bryggan. Augustimorgonen hade redan nu en gnutta höstlig kylighet i sig. Speciellt mot slutet av sommaren är varje simtur en liten fest i sig.

Sinertävä tyyni järvenselkä, auringonlasku.
Bildminne från Sumiaisträsket en augustikväll. Sinertävä tyyni järvenselkä, auringonlasku. Bild: Yle / Tuula Viitaniemi Sumiais,Järvi,solnedgång

I Sumiais hann jag ta både ett kvälls- och ett morgondopp. Det i sin tur fick mig att tänka på mina två oskrivna regler när det gäller sommarresor:

Regel nr. 1 för den som reser i sommar-Finland: Packa alltid ner simdräkten.
Regel nr. 2 för den som reser i sommar-Finland: Packa alltid ner två simdräkter.

Känslan då man ska dra på sig en fuktig och småkall baddräkt från kvällen eller morgonen innan är inte värt det.

3. Urbant: Tammerfors, stranden vid parken Näsinpuisto

Min Tammerforskunskap är pinsamt dålig. Därför var jag speciellt glad då jag under vår inspelningsresa sommaren 2018, hade möjlighet att utforska staden även på egen hand.

Efter arbetsdagen gick jag på en promenad i Näsinpuisto, en park med en viss känsla av mystik, väl värd ett besök! Simstranden där dök upp helt överraskande.

Eftersom jag hade handduk och baddräkt med mig i kassen, så passade jag på att ta ett spontandopp!

Själva simupplevelsen var milt sagt uppfriskande, då forsens strömmar gör att vattnet även under högsommaren är förvånande kallt. Brrr! Till och med Aamulehti (länk till finskspråkig artikel) har utnämnt stranden till Tammerfors kallaste.

Ändå njöt såväl gråhåriga allväders-badare som tjoande småbarn av simmandet. Jag iakttog också hur föräldrarna till en liten bebis, turvist tog sig ett dopp medan den andra vaktade barnvagnen vid kanten.

I bakgrunden fanns parken, på stranden mittemot öppnade sig vyn med byggnaderna i rött tegel. Stämningen var urban och trevligt social.

Maisema Tampereen Näsinpuiston Mältinrannasta, etualalalla puistonpenkkejä, koski, taustalla kerrostaloja
Ingen egen bild från den här stranden… Jag iddes inte smygfotografera folk i baddräkter. Däremot hittade jag en bild på Wikipedia som fint har fångat vyn som även jag hade. Maisema Tampereen Näsinpuiston Mältinrannasta, etualalalla puistonpenkkejä, koski, taustalla kerrostaloja Bild: Tiia Monto Tammerfors,Näsinpuisto,Tammerkoski,Egenland

2. Annorlunda: Nummijärvi, bastubyn Kammi-kylä

Torvkällans vatten är svart som kaffe. Bada här och alla dina krämpor försvinner, fick vi förklarat för oss.

I Kammi-kylä simmade jag för första gången i mitt liv i en myr! Det svarta vattnet doftade torv och huden blev len som sammet. Doften av tuvull fastnade i näsan.

Öppna Instagram-inlägget

Öppna Instagram-inlägget

Ibland har jag tur och får simma under arbetstid och tillsammans med min programledarkollega. Så var det i Nummijärvi i Kauhajoki, där man längs spångar tar sig fram till Ruuhineva myr.

Där möts besökaren av en sagolik syn: mitt på myren har det byggts fantasifulla bastun och andra byggnader av återvinningsmaterial, överlopps virke och knotiga kvistar.

Kammi-kylä är ett ställe för naturnära lugn som Erkki Kalliomäki har byggt på en torvmosse. Här finns inga räta vinklar eller raka hörn.

Det är fritt fram för vem som helst att besöka bastubyn Kammi-kylä. Man får gå in i byggnaderna, man får ta sig ett dopp i torvkällan och det är okej att grilla vid eldstaden. Om man får lust att bada bastu, måste man fråga lov av Erkki.

1. Idylliskt: Suomussalmi, sjön Kianta

Klafs klafs, hörs det från mina sandaler.

Den långsamma solnedgången färgade Kajanalands himmel röd då jag följde den blåvita vägskylten där det stod: Simstrand 0,5 km.

Vårt hotell hade ett litet spa, men vi anlände så pass sent på kvällen att det hade hunnit stänga.

Ingen fara, tänkte jag. Lyckligtvis finns det otaliga spaanläggningar som har öppet dygnet runt.

Öppna Instagram-inlägget

Där låg jag i den spegelblanka sjön och tittade upp mot himlavalvet.

Vi hade kört från konstverket Det stilla folket som står på ängarna utanför Suomussalmi, in till centrum och längs vägen hann jag beundra det kuperade landskapet och de spegelblanka sjöarna. Det var hisnande vackert och bilresan har fastnat i mitt minne som en av de mer imponerande.

Jag blundade och lät vattnets försiktiga rörelser vagga mig. Mitt under den långa arbetsdagen kände jag en stor lycka och ett lugn.

Det var just efter den här simturen, då jag traskade tillbaka till hotellet i mina våta sandaler, som jag kom att tänka på det underbara med ett spontant dopp. Så enkelt, så tryggt och dessutom så gratis. Jag tänkte på ljusa kvällar och morgnar som uppmuntrar en att bada, utan att ens tänka på vad klockan är.

Jag förstod att det här är precis det jag njuter av: mina simäventyr och andra små saker som är lyxen med att resa i Finland. Ibland är det svårt att komma ihåg det självklara.

Skribenten är redaktör och programledare tillsammans med Nicke Aldén för programmet Egenland som 2018 utsågs till Årets turismgärning. På Arenan kan man se 66 resemål i videoformat och 18 program. Nya resmål spelas in under sommaren 2019 och de publiceras vid en senare tidpunkt.

Översättning: Hanna Berndtsson-Hera

Var simmar du i sommar? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet här under!

Läs också

Egenland