Hoppa till huvudinnehåll

Vattenproblemen i Kerko fortsätter - tre personer har fått magproblem

Vattenhink fylls upp.
Dricksvatten fås från vattenkärror på tre ställen: Tukkila gård, Erikagränden och Roslogränden. Vattenhink fylls upp. Bild: Yle/Lotta Sundström vattenhink

Sedan i lördags har Kerkoborna ombetts undvika att använda kranvattnet. På måndagen meddelade staden att problemen beror på en tryckavloppsansutning som Borgå vatten installerat fel.

Staden håller på med att klorera vattennätet och man får inte använda vattnet på områden i Tukkila, Uusi-Heikkilä och Ollila. På området finns 17 fastigheter.

Orsaken är att det hittats avföringsbakterier i vattnet. Hittills har tre personer fått magsymptom som kan ha med vattnet att göra.

Enligt staden orsakades kontamineringen av en felinstallerad tryckavloppsanslutning i ett egnahemshus. Anslutningen har gjorts av Borgå vatten redan år 2015 men togs i bruk först förra veckan.

Vattenkärror och möjlighet att duscha

Distribution av rent dricksvatten fortsätter från vattenkärrorna vid Tukkila gård och vid Erikagränden. Borgå vatten har dessutom hämtat en tredje kärra till Roslogränden.

Områdets invånare ges möjlighet att tvätta och duscha sig på måndag och tisdag mellan klockan 18 och 20 på Kerko skola.

Miljöhälsovården tar nya vattenprover efter att vattennätet först klorerats och sedan spolas upp. Staden meddelar skilt när vattnet går att använda igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland