Hoppa till huvudinnehåll

Yles utredning: Hussein al-Taee har överdrivit uppgifter om sin utbildning

Hussein al-Taee.
Hussein al-Taee. Hussein al-Taee. Bild: Lehtikuva Hussein al-Taee

Yle och Iltalehti rapporterar att SDP:s riksdagsledamot Hussein al-Taee uppgett falska uppgifter om sin utbildning på sajten Linkedin. Al-Taee avslutade på söndag sin stressrelaterade sjukledighet.

Iltalehti skriver att al-Taee "förfalskat eller åtminstone förskönat" den meritförteckning han lagt upp på sajten Linkedin.

När Iltalehti började ställa frågor om al-Taees tidigare studier har riksdagsledamotens profil på Linkedin ändrats, skriver tidningen.

Han har tidigare uppgett på Linkedin att han genomfört två högre högskoleexamina på ett universitet i Polen. Al-Taee har också uppgett sig ha tagit en lägre högskoleexamen i Finland och i Storbritannien.

Dessutom skriver han sig ha tagit diplom (diploma på engelska) för studier i internationella relationer och diplomati på universitetet i Lincoln i Storbritannien.

De här uppgifterna stämmer inte, enligt både Iltalehti och Yle som båda varit i kontakt med universitetet i Warszawa och Lincolns universitet Storbritannien.

I Warszawa ska al-Taee bara ha tagit en examen, i stället för två, som han angett.

Enligt Lincolns universitet har al-Taee enbart studerat internationellt ledarskap. Man kan inte bekräfta att han fått diplom för sina studier i diplomati och internationell politik.

Al-Taees examen i internationellt ledarskap är del av en dubbelexamen som gjorts både på Lincolns universitet och yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors. Från Metropolia utexaminerades al-Taee som tradenom.

Hussein al-Taees Linkedin.
Så här såg al-Taees Linkedin ut i juni. Hussein al-Taees Linkedin. LinkedIn,Hussein al-Taee

"Inte varit aktiv på Linkedin"

Al-Taee ska också i samband med sin riksdagsvalkampanj ha uppgett att han är ekonomie magister, men det är en utbildning som bara kan genomföras på ett finskt universitet. Vilket al-Taee inte gjort.

Al-Taee kommenterade saken för Yle per e-post på måndag kväll. Frågorna skickades till al-Taee fredagen den 19 juli.

- Jag har inte varit aktiv vilket kan ha lett till att informationen i profilen var bristfällig och delvis otydlig, säger han.

Han påstår också att han aldrig hävdat att han slutfört två högre högskoleexamina.

- Jag har inte påstått att jag skulle ha två högre högskoleexamina utan bara att jag studerat för en andra examina men studierna avbröts när jag började jobba på CMI.

Al-Taee har tidigare jobbat som fredsförhandlare på president Martti Ahtisaaris konfliktlösningsorganisation CMI.

- Jag tolkade inte att en profil på Linkedin fungerade som en offentlig meritförteckning, säger al-Taee till Yle per e-post.

Hussein al-Taees meritförteckning på Linkedin, skärmdump.
Så här ser al-Taees meritförteckning på Linkedin ut nu. Hussein al-Taees meritförteckning på Linkedin, skärmdump. Bild: Skärmdump/Linkedin Hussein al-Taee,LinkedIn

Al-Taee var i blåsväder tidigare i våras när det i samband med hans inval i riksdagen uppdagades att han tidigare hade skrivit kränkande om vissa folkgrupper på sociala medier.

Al-Taee har sedan slutet av april varit sjukskriven på grund av en stressrelaterad sjukdom. Hans första offentliga framträdande efter sjukledigheten blir på festivalen Faces i Karis där han ska delta i en politisk debatt.

Iltalehti var först ute med nyheten om oklarheterna i al-Taees meritförteckning.

Källor: Yle Uutiset, Iltalehti, MTV, Helsingin Sanomat

Läs mera:

Hussein al-Taees sjukledighet slut - deltar i politisk debatt på Faces i Karis om en vecka

Socialdemokraten Hussein al-Taee uppträder på en politisk debatt på Etnofestivalen Faces i Karis om en dryg vecka. I debatten medverkar också utrikesministern Pekka Haavisto från De gröna.