Hoppa till huvudinnehåll

Åkervinda är årets folkmusikinslag på Allsången: ”Känns jättekul, oväntat och spännande”

Åkervinda med sina blomsterkronor i håret.
Åkervinda, från vänster Iris Bergcrantz, Linda Bergström, Lise Kroner & Agnes Åhlund. Åkervinda med sina blomsterkronor i håret. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen,8880 0180 943

Åkervinda susar in som årets folkmusikinslag i Allsång på Skansen. Vokalgruppen består av Linda Bergström, Lise Kroner, Agnes Åhlund och Iris Bergcrantz. Alla är jazzsångare i grunden men har också en kärlek till folkmusiken. Att uppträda på Allsången känns både oväntat och spännande.

Åkervinda vill med hjälp av improvisation och a cappellasång blåsa nytt liv i traditionella folksånger och framför allt berättelser om kvinnor genom historien.

Gruppens debutalbum Kära mor släpptes 2014 och har sedan dess turnerat i Sverige, Danmark, USA och Kanada. Ifjol kom gruppens andra album, Förgänglighet.

När Yle träffar Åkervinda under pressdagen inför säsongspremiären är det en sprallig kvartett som gläds åt möjligheten att få uppträda inför miljonpublik och samtidigt befinner sig lite utanför sin bekvämlighetszon.

- Det känns jättekul, oväntat och spännande eftersom vi aldrig gjort något liknande förut, säger Linda Bergström.

- För ungefär en halvtimme sen så gick det upp för mig och då blev jag lite nervös. Jag blev väldigt starstruck av Sanna Nielsen, erkänner Agnes Åhlund.

- Jag är ju från Danmark så jag vet ju ingenting om nånting. Så jag gick fram till Carola och sa: vem är du? Jag tror hon tog det okej, skrattar Lise Kroner.

Kronorna alltid med

På frågan om det finns någon ritual de har kring sina framträdanden så pekar alla i gruppen mot sina huvuden. De stora blomsterkransarna i håret passar inte bara in under Allsången utan är en viktig del av gruppens samtliga framträdanden.

- En gång så glömde vi kronorna i Norrköping och vi skulle spela i Malmö. Det blev katastrofalt, berättar Linda. Det kändes väldigt naket. Så kronorna och en stämgaffel, sen är vi hemma.

Binder ni kronorna själva?

- Ja, dom är av plast så de håller länge, avslöjar Agnes.

- Sen brukar vi göra en liten ”holy circle” när vi samlar energi innan framträdanden, berättar Iris Bergcrantz.

Att titta på Allsång på Skansen har inte varit någon stark tradition för medlemmarna i Åkervinda. Men absolut ett program som hela tiden funnits med i bakgrunden.

- Ja, förr minns jag att man alltid kollade. Det var tisdagsmusiken. Jag har missat det lite på senaste tid men nu har man ju en anledning och catcha up och se alla program i år i alla fall, säger Linda.

- Det är sommartradition, konstaterar Agens och får medhåll av Iris

- När man slår på tv:n och märker att det är på så brukar jag också fastna, för det är ändå väldigt mysigt.

När Åkervinda uppträder i årets femte Allsång på Skansen bidrar också Sven-Ingvars, Imenella och Smith & Tell till stämningen.

Smith & Thell tillsammans med programledare Sanna Nielsen.
Smith & Tell, här tillsammans med Sanna Nielsen inför Allsång på Skansen 2016. Smith & Thell tillsammans med programledare Sanna Nielsen. Bild: SVT / Janne Danielsson allsång på skansen 2016,Yle Fem,Allsång på Skansen,Smith & Thell,Sanna Nielsen
Imenella.
Imenella. Imenella. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen,8880 0180 943

Blickar framåt mot Frankrike och Finland

Åkervinda har några lugnare månader framför men ser redan fram emot höstens framträdanden.

- Då ska vi till Toulouse i Frankrike och då kommer vi att ha en liten turné i anslutning till det, men sommaren är lite lugnare, berättar Iris och Agnes.

Finland finns också med i planeringen när det gäller framtida konserter, även om inget är fastslaget.

- Vi har faktiskt pratat med en annan vokalgrupp om att göra nånting tillsammans, också en tjejkvartett. Så förhoppningsvis blir det nåt med dem i framtiden, berättar Linda

- Jag skulle gärna åka till Kaustinen, den stora folkmusikfestivalen ni har där. Den tycker jag vi ska till, avslutar Agnes.

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.