Hoppa till huvudinnehåll

Borgå vatten ser mycket allvarligt på vattenföroreningen i Kerko: ”Under de trettio år jag varit här har inget liknande hänt”

En vatten kran med duschmunstycke som det rinner vatten i en ho från. I förgrunden ligger en röd skiftnyckel.
Kranvattnet i Kerko är fortsättningsvis odrickbart. Förhoppninsvis ändras det från och med nästa vecka. En vatten kran med duschmunstycke som det rinner vatten i en ho från. I förgrunden ligger en röd skiftnyckel. Bild: Mostphotos vattenförsörjning,vatten,kranvatten,Vattenkran

Vattnet i Kerko har sedan lördagen varit odrickbart, på grund av en avloppsanslutning som installerats fel av Borgå vatten. Arbetschef Peter Ekstam säger att situationen är allvarlig men att vattnet förhoppningsvis är drickbart nästa vecka.

Orsaken till att kranvattnet i Kerko inte får användas beror på att en tryckavloppsanslutning installerades fel i ett hus redan 2015. Men det var först förra veckan som anordningen togs i bruk.

Peter Ekstam, som är arbetschef på Borgå vatten, säger att de ser mycket allvarligt på situationen.

- Det är en av de allvarligaste sakerna i hela den här verksamheten, att rent vatten blir kontaminerat, säger Ekstam

Rören lättare att skilja åt

I de prover som tagits har förekommit avföringsbakterier. Tre personer har meddelat att de fått magsymptom som kan ha med föroreningen av vattnet att göra.

Ekstam berättar att det finns några olika sätt att säkerställa att anslutningen görs korrekt. Däremot finns ingen skild arbetsledare som övervakar att arbetet går rätt till, eftersom det är för resurskrävande.

- Nuförtiden har rören färgkodning. För vatten är röret blårandigt och avloppsrören är brunrandiga. När man gör anordningen så bör man se vad som kommer ut ur rören, om det är rent- eller avloppsvatten, säger Ekstam.

I fallet i Kerko var rören äldre och hade inte skilda färger för vatten och avlopp, vilket gjorde att rören blandades ihop. Enligt Ekstam är det här ändå ovanligt.

- Under de trettio år som jag varit här har något liknande inte hänt, och förhoppningsvis är det sista gången, säger Ekstam.

Drickbart tidigast nästa vecka

Ekstam berättar att klorlösningen som används för att rena ledningarna har på en del av husen spolats ut på måndagkvällen och invånarna i de husen kan nu använda vattnet för att tvätta sig själva och sina kläder.

Däremot kan vattnet inte drickas ännu.

- Vi hoppas att vi på tisdag ska få bort klorlösningen i alla hus, säger Ekstam.

Efter att kloren är borta säger Ekstam att miljöhälsovården tar prover på vattnet.

- Det ska vara tre rena prov efter varandra innan man får dricka vattnet.

Ekstam säger att i bästa fall kan vattnet drickas från och med nästa vecka, men det är miljöhälsovården som tar det beslutet.

- De flesta kommer på tisdag att få använda vattnet som tvättvatten, så man kan duscha och tvätta kläder och liknande, säger Ekstam.

Läs också