Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson ny Tories-ordförande och nästa brittiska premiärminister

Boris Johnson har utsetts till ny ordförande för Tories - de brittiska konservativa. Johnson får posten under svåra förhållanden, utan majoritet i parlamentet, med djupa splittringar inom det egna partiet och med nästa brexittidsfrist runt hörnet.

Tories offentliggjorde resultatet i partiets ordförandeval på tisdagseftermiddagen.

Den tidigare utrikesministern och borgmästaren i London fick 92 153 röster, mot 46 656 för den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt. 87,4 procent av de röstberättigade röstade.

Du kan se Johnsons segertal här.

Boris Johnson tar också över som premiärminister efter Theresa May, som officiellt lämnar posten på onsdag.

Johnson var klar förhandsfavorit i ordförandevalet. Mätningar bland partiets 160 000 medlemmar visade redan på förhand att han skulle vinna med stor marginal mot Hunt.

Johnson har lovat att britterna ska ut ur EU inom den nuvarande tidsfristen, den 31 oktober, oberoende av omständigheterna.

Han har ändå lovat att han kommer att kunna omförhandla utträdesavtalet med EU.

Om det inte är möjligt har Johnson sagt att britterna lämnar EU utan avtal, trots att nationalekonomiska experter och de brittiska myndigheterna förutspår en ekonomisk katastrof som följd.

Motstånd i de egna leden

Johnson väntas ändå få det lika svårt att driva igenom sin brexitpolitik i ett splittrat parlament och ett splittrat parti.

En rad ministrar under May har redan meddelat att de avgår imorgon efter Mays sista utfrågning i parlamentet.

De har uppgett att de inte kan stödja Johnsons ståndpunkt till ett avtalslöst brexit, eller hans planer på att försöka kringgå parlamentet för att driva igenom det.

Ny brittisk utrikesminister Philip Hammond.
Philip Hammond och en rad andra ministrar tänker avgå före Johnson väljs för att inte bli avskedade från sina poster över brexit. Ny brittisk utrikesminister Philip Hammond. Bild: EPA/WILL OLIVER philip hammond

- Det är inget jag någonsin skulle kunna ställa upp på, sade finansminister Philip Hammond i en intervju för BBC i söndags.

Det brittiska parlamentet röstade förra veckan för att göra det svårare att genomföra ett avtalslöst brexit utan parlamentets godkännande.

Parlamentet har vid flera tillfällen röstat emot ett avtalslöst brexit.

Inträngd i ett hörn

Samtidigt vill en minoritet bland Tories parlamentsledamöter uttryckligen se ett hårt, avtalslöst brexit, vilket försätter Johnson i samma svåra sits som May har varit i.

Oberoende av vilken väg han väljer i frågan kommer han att möta motstånd, inte bara från oppositionen, utan också bland sina partikamrater i parlamentet.

- För att nå så här långt har han skapat en koalition som är svår att hålla ihop. Han har å ena sidan övertygat anhängare av ett hårt brexit och å andra sidan fått stöd av anhängare av mjukare varianter, inklusive parlamentariker som röstade för det existerande avtalet.

- Hur man får det att gå ihop som premiärminister är svårt att se, sade Richard Whitman som är professor i politik och internationella relationer vid universitet i Kent till Svenska Yle förra veckan.

Svår sits

Bristen på en klar majoritet bakom Johnson kan också göra det svårt att få igång förhandlingar med EU, som Johnson har lovat.

- EU borde få en känsla av britterna har möjlighet att vara flexibla eller kan ro iland en något förändrad version av det nuvarande avtalet, alltså att det överhuvudtaget är nyttigt att förhandla, för att gå med på att öppna förhandlingarna igen, sade Whitman.

- För tillfället betyder dödläget i brittiska parlamentet att det inte finns någon nytta med nya förhandlingar före läget i Storbritannien är löst.

- Det är svårt att tänka sig förhållanden som är mer komplicerade än de här då en ny premiärminister tar över, säger Whitman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes