Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Friidrottens GP-serie fortsätter i Joensuu – här är onsdagens intressantaste grenar

Den inhemska GP-friidrottens femte deltävling har samlat flera VM-klara idrottare till Joensuu för seriens näst sista deltävling på onsdag. För de flesta är detta den sista tävlingsstarten före nästa veckas Kalevaspel.

Det varma vädret och närheten till FM-tävlingarna betyder höga resultatförväntningar på många av våra största friidrottsstjärnor. I flera av grenarna har arrangörerna dessutom hittat fina utländska sparrare till våra egna toppnamn.

I de flesta av de på förhand intressantaste grenarna deltar finländare som dessutom klarat kvalgränsen för friidrotts-VM. Här är några av onsdagens godbitar:

Damer 3 000 m hinder

Camilla Richardsson är VM-klar på sin paraddistans på vilken hon noterat det nya personliga rekordet 9.38,93. Hennes lopp i Lapinlahti på 5 000m för en vecka sedan vittnar om att formen just nu är stenhård. Draghjälp i Joensuu får hon av den kenyanska duon Fancy Cherono och Caroline Chepkurui, samt av Israels EM-femma Adva Cohen som alla löpt under 9.30.

Herrar 3 000m

Den VM-klare hinderspecialisten Topi Raitanen testar löpstyrkan på slätloppet över 3000m. Raitanens höghöjdsläger har gått fint under sommaren, och Raitanen förväntas putsa på sitt personliga rekord 7.56,10 ifall fartfördelningen lyckas. Med sig har han bland annat Bahrains Mohammed Ayuob Tiouali som löpt distansen i år på 7.49,86.

Herrar spjut

Trots att Raseborgs Oliver Helander tvingats ta tävlingspaus och inte är med kan spjutet bli riktigt fint. Men med finns esten Magnus Kirt, som är etta i världen i år med resultatet 90,61. Av våra toppnamn riktas blickarna mot Antti Ruuskanen, som efter att ha klarat VM-gränsen i sin öppningstävling med 85,15 presterat klart ojämnare efter det. Intressant att se om 35-åringen igen lyckats toppa formen till de viktiga tävlingsveckorna.

Damer 100m häck

Hela vår VM-aktuella trio Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske finns på startstrecket i Joensuu. Grenen har i år bjudit på så många glädjeämnen att det är fullt möjligt av vi för se ett nytt finländskt rekord på onsdag. Neziris rekordnotering 12,81 är definitivt i farozonen ifall vindarna är passliga.

Damer 800m

Sara Kuivisto från Borgå Akilles försöker på 800m putsa sitt årsbästa 2.02,64. VM-gränsen till Doha, 2.00,60 känns kanske ännu lite för avlägsen då kvalgränsen är nästan identisk med Tuuli Merikoski-Silius nationsrekord. Men med ett topplopp kan Kuivisto slå sitt personliga rekord på 2.02,14. Kuivisto ställs i Joensuu bland annat mot världs- och europamästaren Maryna Arzamasova från Vitryssland.

Friidrottens GP-tävlingar i Joensuu refereras av Niklas Henrichson onsdag 24.07. klockan 18.30-21.00 på Yle Arenan och i TV2.