Hoppa till huvudinnehåll

Enligt tyska Welt planerar EU förbjuda användningen av gummigranulat: "I norra Europa skulle fotboll i sin nuvarande form upphöra"

Fotbollsspelare och boll på konstgräs.
Fotbollsspelare och boll på konstgräs. Fotbollsspelare och boll på konstgräs. Bild: Matti Raivio / All Over Press konstgräs,fotboll

Enligt den tyska tidningen Welt planerar EU att förbjuda användningen av gummigranulat i konstgräsplaner. I Finland skulle ungefär 400 konstgräsplaner beröras och enligt Tero Auvinen på Bollförbundet skulle ett sådant beslut ha stora negativa inverkningar på fotbollen i norra Europa.

– I norra Europa skulle fotboll i sin nuvarande form upphöra, säger Tero Auvinen på Bollförbundet, till tidningen Ilta-Sanomat.

Enligt Welt am Sonntag planerar EU att gummigranulatet ska förbjudas från och med år 2022. I Tyskland skulle ungefär 5000 konstgräsplaner beröras av förbjudet, i Finland ungefär 400. Orsaken till det eventuella förbudet är dels att gummit sprider sig i naturen, dels att det kan ha skadlig inverkan på människors hälsa – något som Yle-programmet MOT undersökte år 2017.

Prislappen för att förnya 400 fotbollsplaner skulle enligt Auvinen landa på kring 80 miljoner euro, det vill säga kring 200 000 euro per plan.

Alternativ har testats

Auvinen betonar för Ilta-Sanomat att beslutet ännu inte har fattats, men att man på Bollförbundet är medveten om planerna. Man har därför testat andra alternativ, men de är både sämre och dyrare.

– Vi har testat en hel del organiska kross. Vi har fått helt lovande erfarenheter från dem, men de har inte ännu lika bra kvalitet som gummikrosset.

Den holländska klubben Ajax har ersatt gummikrosset med korkkross, men enligt Auvinen är det inte en särskilt bra lösning.

– Korken håller inte lika bra och den klarar vintern sämre. Det vore inte hållbart i längden.

Och att ha enbart konstgräs, utan utfyllnadsmaterial, lämpar sig inte heller.

– Även de har testats men de är inte bra. Då skulle man gå tillbaka till tiden när glidtacklingarna orsakade brännskador på huden. Det skulle bli mera skador på grund av att de har högre friktion och mindre flexibilitet än planer med gummikross. Spelarna har inte gillat de krossfria planerna.

Enligt Welt är gummigranulat en stor källa till nedsmutsning i och med mikroplaster som läcker ut i naturen. Men Auvinen tycker att fotbollen inte ska beskyllas.

– Alla vet att bildäcken ska bytas efter att man kört med dem några år. Och vart försvinner däckets gummi? I naturen förstås, säger Auvinen.