Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Tuva Korsström: Mamma gjorde mig aldrig fysiskt illa, men hon tog min ungdom ifrån mig

Vega sommarpratare 2019 Tuva Korsström.
Tuva Korsström, författare och kulturjournalist som tidigare i våras tilldelades det prestigefyllda Tollanderska priset för sin litterära livsgärning. Vega sommarpratare 2019 Tuva Korsström. Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare,Tuva Korsström

Boken Älvan och jordanden handlar om Vegas sommarpratare Tuva Korsströms föräldrar, författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström.

Om deras korta äktenskap under krigsåren och om livet som väntade för Tuva och hennes syster efter föräldrarnas skilsmässa.

Somrarna levde de i ”Odysseus skärgård” med pappa Totti och vintrarna i stan med mamma Mirjam, som med tiden blev allt mera mentalt sjuk.

Tuva Korsströms föräldrar, författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström, träffades när de var bara 16 och 20 år gamla. De kunde varken förenas eller skiljas från varandra under en tioårsperiod.

Vegas sommarprtare 2019 Tuva Korsströms pappa med stor gädda.
Tuvas pappa Torsten Korsström, konstnär och teckningslärare vid seminariet i Nykarleby. Vegas sommarprtare 2019 Tuva Korsströms pappa med stor gädda. Bild: Privat Vegas sommarpratare

- Det var ett enda velande, tills kriget bröt ut och de gifte sig i en hast, i hemlighet för bådas släkter. Min mamma har berättat för mig att hon bar en prickig blus och att hon tvekade in i det sista. Men de fick sin korta lycka - en månad medan han var på kasern i Tavastehus, innan han inkallades till fronten under vinterkrigets sista veckor, berättar Tuva.

Kriget tog aldrig slut för mamma Miriam

Kriget påverkade dem båda djupt, Totti ute vid fronten där han var kavallerist och Mirjam vid hemmafronten i Nykarleby, där familjen bodde eftersom Torsten var teckningslärare vid seminariet.

Mirjam levde ensam under krigsåren med dottern Kyra som fötts i en glipa mellan krigen. Några år senare föddes Tuva. När hon var bara två år gammal skilde sig föräldrarna.

- Kriget tog aldrig slut för Mirjam Tuominen. De tyska koncentrationslägrens grymhet levde kvar i henne och i det hon skrev, kanske främst i den lilla men betydelsefulla betraktelseboken Besk brygd, som är en uppgörelse med nazismens bödel, säger Tuva.

Hon konstaterar med tillfredsställelse att hon själv finns med som en av få ljuspunkter i den annars mycket svarta boken.

- Mirjam skriver att hon är ute på promenad med baby och svansviftande hund. Det var det alldeles lilla barnet, den nästan nyfödda, som fascinerade Mirjam mest.

- Hon såg det som en gränsvarelse, som gråter av hemlängtan till en tidigare tillvaro. Och hon resonerar i Besk brygd att om det finns en Gud så ser man honom i det lyckliga, tillfredsställda spädbarnet.

Lycklig grekisk barndom i skärgårdshavet

Mirjam och döttrarna flyttade till Helsingfors och bodde till en början tillsammans med flickornas mormor. Somrarna tillbringade döttrarna i Korpo tillsammans med pappa Totti och hans släkt.

- Vi levde i ”Odysseus skärgård”. Min pappa Odysseus tog mig och min syster och vår hund Jeppe över hela Medelhavet, till Kalypsos och Kirkes förtrollade öar, till Skylla och Karybdis farliga sund, till fajakernas klippiga stränder.

- Han var en fantastisk sagoberättare och vi fick i oss Odysséen och andra myter och berättelser på ett outplånligt sätt, säger Tuva.

- Så fortgick det några år: somrarna hos pappa och vintrarna hos mamma - tills tillvaron en dag kraschade och jag inte längre fick fara till Korpo. Min ljusomstrålade grekiska barndom var slut, säger hon sorgset.

Mirjam och flickorna flyttade snart till en hyrestvåa i Kottby och där blev mammans paranoia allt svårare.

Vegas sommarpratare Tuva Krsströms svartvita fotografi med sin mamma författaren Mirjam Tuominen.enne som barn i famnen på
Tuva tillsammans med sin mamma, författaren Mirjam Tuominen. Vegas sommarpratare Tuva Krsströms svartvita fotografi med sin mamma författaren Mirjam Tuominen.enne som barn i famnen på Bild: Privat Vegas sommarpratare,Tuva Korsström

Ville ta reda på vad en förälders mentala sjukdom gör med barn

Tuva Korsström berättar att hon skrev dubbelbiografin Älvan och jordanden för att ta ra reda på vad det innebär för ett barn att växa upp med en mentalt sjuk förälder.

- Mamma gjorde mig aldrig fysiskt illa, men hon tog min ungdom ifrån mig. Värst var förstås skilsmässan från pappa. I sina underbara, lekfulla och sorgsna brev frågar han varför jag inte skriver oftare till honom och farmor och farfar.

- Under skrivprocessen läste jag hans långa brev gång på gång och sen mina treradingar, nedpräntade med prydlig, mikroskopisk handstil - ”jagmårbrahurmårdu, detgårbraiskolan”.

- Och jag såg hur den glada, översvallande, kreativa flickan krympte ihop sig i en nödvändig normalitet, en påtvungen likgiltighet - för att överleva, säger Tuva.

Träffades i hemlighet för mamma

Med tiden började Totti träffa flickorna i hemlighet för Mirjam.

- När pappa var i stan sprang vi varje dag för att träffa honom på något av de billiga, kristliga hotell som han hade tagit in på i Helsingfors. Med sig från Nykarleby hade han teckningsmaterial och böcker, till och med en skivspelare och skivor. Det var nästan lika roligt som under somrarna i Korpo.

- Jag hade kommit upp i tonåren och var mycket social, men när pappa var i stan hade varken väninnor eller pojkvänner en chans, säger Tuva.

Oförskönat men kärleksfullt porträtt

I boken Älvan och jordanden och i sitt sommarprat i Yle Vega målar Tuva Korsström upp ett oförskönat men kärleksfullt porträtt av båda sina föräldrar.

- Det pågår en Mirjam Tuominen-renässans i Sverige, där hela hennes produktion är under utgivning på tre olika förlag. Så det var som upplagt för en biografi. Men jag ville också skriva om pappa. Till slut blev det en tjock bok om oss alla - om kretsen kring de här två människorna och om tiden de levde i.

- Jag får ofta frågan: ”Hur länge arbetade du med Älvan och jordanden?” Jag brukar svara: ”Hela mitt liv”, säger Tuva Korsström.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Giorgos Romanos: Me Tin Ellada Karavokiri
Flery Dandonaki: I Mikri Rallou
Joan Baez: Song In The Blood
Samuel Freiberg (piano): Toccata i D-dur, BW 912 (Bach)
Jean Ferrat: Que serais-je sans toi?
Zbigniew Preisner: Lacrimosa (ur Requiem for My Friend)
Marie-Paule Belle: La parisienne
Joan Manuel Serrat: Cantares

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP