Hoppa till huvudinnehåll

Här är handbollsherrarnas kommande kvalmotstånd – Georgien första hindret på vägen mot huvudmålet

Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Nico Rönnberg och Finland tvingas inleda kvalet i ett tidigt skede. Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,nico rönnberg

Nu står det klart vem som Finlands herrlandslag i handboll kommer att möta i de kommande EM- och VM-kvalen. I och med de sämre resultaten de senaste året tvingas landslaget förkvala till båda turneringarna.

Det europeiska handbollsförbundet EHF lottade på tisdagen ut kvalgrupperna till VM och de första matchparen till EM-kvalet.

Finland hörde till de sex lag som tvingas inleda sitt EM-kval redan i den så kallade round robin-omgången, där man spelar två matcher mot ett land som avancerat från den första omgången. För Finlands del stavas motståndet Georgien, klarande det på tisdagen.

Georgien vann den senaste upplagan av IHF Emerging Nations-turneringen, som arrangeras för mindre handbollsländer. I den första kvalomgången slutade Georgien tvåa i sin grupp, bakom Cypern.

Matcherna kommer att spelas i oktober 2019 eller januari 2020. De exakta matchdatumen spikas först i ett senare skede.

Laget som går segrande ur dubbelmötet får delta i den andra och avgörande fasen av EM-kvalet.

Stor utmaning avancera till VM-kvalet

I VM-kvalets första europeiska fas deltar i sin tur 15 länder och Finland är en av dem. Finland hörde till den andra lottningsgruppen av tre möjliga och ställs mot Israel, Grekland och Cypern i förturneringen.

Endast gruppvinnaren avancerar till den följande omgången av VM-kvalet.

Det finska herrlandslagets färske chefstränare Ola Lindgren slog tidigare i sommar fast att lagets stora mål nu är att kvala in till EM 2022.

– Det är hårt jobb om man vill nå framgång. Det bygger på kollektivt spel, tydliga roller och klara förväntningar på spelarna. Sen gäller det att ha gemensamma mål och att jobba mot dem. Det finns inga genvägar, sa han för Yle Sporten då.

Tudelade känslor för Lindgren

Förbundskaptenen tror ändå på Finlands chanser också i VM-kvalet.

– Jag tycker lottningen är bra. Vi får spela i en bra grupp, även om både Israel och Grekland är tuffa motståndare och bra lag. Men jag ser ändå att vi har bra chanser att avancera, kommenterar Ola Lindgren VM-lottningen i ett pressmeddelande.

Georgien var däremot en nitlott enligt Lindgren. De andra alternativen var Luxemburg eller Cypern.

– I förhand sett var Georgien det tuffaste motståndet vi kunde lottas mot. Bortaresan dit är tung. Det skulle vara viktigt för oss att få inleda på bortaplan, säger landslagslotsen.

Artikeln uppdaterad med Ola Lindgrens kommentarer klockan 19.39.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport