Hoppa till huvudinnehåll

Kinas ex-premiärminister Li Peng är död - blev känd som "Slaktaren i Peking"

Li Peng.
Bild på Li Peng från 2003. Li Peng. Bild: AFP / Lehtikuva Li Peng

Kinas förre premiärminister Li Peng har avlidit i en ålder av 90 år. För omvärlden blev han mest känd för krossandet av demonstrationerna på Himmelska fridens torg i juni 1989.

Enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina dog Li Peng på måndagen i Peking av en sjukdom. Ingenting sägs om sjukdomens art, men Li hade tidigare drabbats av cancer i urinblåsan.

Li Peng var Kinas premiärminister mellan 1987 och 1998. Därefter fortsatte han att leda landets högsta lagstiftande organ, Folkkongressens stående kommitté, tills han gick i pension 2003.

Omvärlden minns Li Peng framför allt för massakern på Himmelska fridens torg år 1989.

Under flera veckor i april-maj det året hade mängder av studenter, arbetare och andra samlats på det väldiga torget för att kräva demokratiska reformer.

För Kinas ledning blev utvecklingen ohållbar. Den 20 maj lät premiärminister Li utlysa undantagstillstånd.

Två veckor senare, natten mellan den 3 och 4 juni, stormades torget av militär med stöd av stridsvagnar. Hundratals människor, eventuellt tusentals, miste livet.

Även om beslutet att sätta in militären hade fattats kollektivt av kommunistpartiets ledning, blev Li i omvärldens ögon den huvudansvarige för blodbadet.

Han blev känd som "Slaktaren i Peking", och vid hans resor utomlands blev protester ett regelbundet inslag.

I Kina är all diskussion om händelserna 1989 tabu, och censuren ingriper genast då ämnet berörs på sociala medier. Även kommentarerna på Lis frånfälle verkar vara strängt kontrollerade, skriver Reuters.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes