Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nästan 40 procent av finländarna läser jobbmejl på semestern, Storbritanniens premiärminister väljs i dag

Kvinna sitter vid ett bord och fingrar på en smarttelefon.
Kvinna sitter vid ett bord och fingrar på en smarttelefon. Bild: Mostphotos semester,Mobiltelefoner och -apparater,smarttelefoner,Grekland,frukost,lunch,maträtter,ätande,Kvinna,drycker,solenergi,Mykonos,appelsinjuice

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Nästan 40 procent av finländarna läser arbetsmejl under sin semester - och över en tredjedel svarar, framgår det i en undersökning Moi mobiili låtit göra. Konsekvenserna av att inte kunnna koppla av under semestern kan vara allvarliga.

Att jobba i växthus eller med asfaltering då sommarvärmen spränger 30-strecket är svettigt värre. Men det finns också jobb där man inte tackar nej till en rock och ett par handskar.

Tomas Bäck har haft elbil i över ett år och är mestadels nöjd, men han skulle vilja se fler allmänna laddningsstationer längs riksvägarna. Ska man köra långa vägar måste man planera och se ifall det finns laddningsstationer, säger Bäck.

Finländarna ställer sig positivare än någonsin till euron, rapporterar näringslivets delegation Eva. 60 procent av finländarna stöder euron.

Flodpärlmusslan fick tillbaka sexlusten i laboratorium i Jyväskylä - men än kan inte mussellarverna flytta hem till Svartån.

Dagens sommarpratare är författaren Tuva Korsström, som talar om sina föräldrar. Du kan lyssna på direktsändningen i Yle Vega klockan 10.03.

Utrikes

I dag avgörs vem som blir Storbritanniens premiärminister. Det anses ytterst sannolikt att Boris Johnson blir vald till ordförande för Tories och nästa premiärminister. Svenska Yle har även talat med unga britter om landets framtid.

Sydkorea har avfyrat varningsskott mot ett ryskt militärplan. Enligt Sydkorea kränkte planet sydkoreanskt luftrum två gånger vilket gjorde dem tvungna att skicka ut sina egna plan för att skjuta varningsskott.

I Norge köps det allt mer elbilar. Redan i år säljs det lika många elbilar som bensindrivna fordon. Om sex år säljs det enbart utsläppsfria bilar i landet.

Väder

Det är varmt i hela landet och på vidsträckta områden soligt. Regn- eller åskskurar kan dock förekomma på dagen i landets västra del, senare längs östgränsen. I landets västra del ligger temperaturen mellan 23 och 27 grader. I öst, norra Österbotten, Kajanaland och Lappland ligger temperaturen mellan 23 och 28 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes