Hoppa till huvudinnehåll

"När det kommer en så här stor artist till Finland vill man se honom" - Sommarens konsertfest sker ikväll när Ed Sheeran äntrar scenen

Den brittiska sångaren uppträder idag och imorgon på Malms flygplats och över 100 000 biljetter har sålts. Vi följer med när dörrarna öppnas klockan 16.

När över 50 000 personer ska ta sig in till ett konsertområde får man räkna med en hel del köande, även om det kommer att finnas tre olika ingångar till själva konsertområdet.

En del personer har köat till konsertområdet redan från morgonen, och en del kom till och med redan under kvällen igår.

Sofia Backholm var en av dem som anlände redan klockan 23 under gårdagen.

- Vi övernattade där var taxibilarna stannar och gick för att ställa oss i kön redan på morgonen. Jag sov på ett liggunderlag, under ett isolerande täcke av folie!

Sofia Backholm sminkar sig inför Ed Sheerans konsert.
Sofia Backholm har köat för konserten sedan kvällen innan konserten. Sofia Backholm sminkar sig inför Ed Sheerans konsert. Bild: Yle / Karin Filén sminkning

Var det inte skrämmande att övernatta här?

- Nä, men mycket mygg var det. Vi var ett gäng på fem personer, säger hon.

För henne är det en självklarhet att köa när en världsartist som Sheeran är i stan.

- Han är en av mina favoritartister så det är ett måste att vara i första raden!

Alla har inte varit lika tidigt ute. Laura, Karin och Sandra Veijola ställde sig i kö kring kvart för nio på morgonen.

- All hans musik är jättebra och när det kommer en så här stor artist till Finland så vill man se honom.

Sandra, Laura och Karin Veijola sitter i solen.
Sandra, Laura och Karin Veijola ställde sig i kö kvart före nio på morgonen. Sandra, Laura och Karin Veijola sitter i solen. Bild: Yle / Karin Filén familj

De tycker att det är lite speciellt att hålla en konsert på en flygplats.

- Det är ett intressant val men om man tänker på hur mycket människor det kommer att komma så finns det inte så många andra platser, säger Laura Veijola.

De hade allt från solkräm, till böcker och sittunderlag med sig för att klara av den långa väntan tills portarna öppnas.

Polisen i Helsingfors räknar med rejäla rusningar på området, mellan klockan två på eftermiddagen och ett på natten på båda konsertdagarna.

Arrangörerna och polisen har också bett konsertbesökarna att använda sig av kollektiva transportmedel om möjligt eftersom det finns begränsat med parkeringsplatser.