Hoppa till huvudinnehåll

Skönt att arbeta vid kyldiskarna - blir det för kallt är det rock och handskar som gäller

Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå
Åtta timmars arbete vid frysdiskarna kan kännas både kallt och behagligt. Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus S-market,Livsmedelsbutik,kött,korv,Alexander Puranen

Att jobba i växthus eller med asfaltering då sommarvärmen spränger 30-strecket är svettigt värre. Men det finns också jobb där man inte tackar nej till en rock och ett par handskar.

När värmen utomhus närmar sig sydeuropeisk standard blir det lätt för varmt också inomhus.

Inte heller har ju alla arbetsplatser luftkonditionering.

Det andra diket är arbetsplatser där det lätt blir till och med för kallt trots sommarvärmen utanför.

Gå in i en livsmedelsaffär och ta några varv kring kyldiskarna och känn hur svalt det blir kring de bara armarna och benen.

Skönt, visst. Åtminstone en stund. Men hur är det att jobba vid kyl- och frysdiskarna en hel arbetsdag?

- Vissa här börjar frysa och är tvungna att ta på sig en rock och handskar. En del har till och med mössa, säger Alexander Puranen som jobbar bland kyldiskarna i S-market i Näse i Borgå.

Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå
Alexander Puranen jobbar med kött- och mjölkprodukter men poserar här vid ännu kallare varor - glassen. Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus S-market,Livsmedelsaffär,Frys,Alexander Puranen

Frysrummet lockar

Puranen arbetar på köttfrysavdelningen och mjölkavdelningen. Jobbet går ut på att från de kalla lagren fylla på produkter i de likaså kalla hyllorna och diskarna.

- Nu när det är mycket varmt utomhus så tycker jag tvärtom att jag inte behöver rock och handskar. Det är ganska skönt att känna svalkan, säger Puranen.

I frysrummet däremot är det andra bullar. Där är temperaturen så låg som –20 grader. Då gäller det att ha mera kläder.

- Just nu är det många som gärna vill in där en stund för att hämta ut lastpallar med varor och samtidigt få lite svalka, säger Puranen.

Enligt Alexander Puranen krävs det inte extra kläder om man bara snabbt behöver hämta ut lite varor, men om man behöver jobba där en lite längre stund, är det nog jacka och handskar som gäller.

Frysdiskar vid S-market i Näse, Borgå
Att rada in travar av pizza i frysskåpen, kräver rock och handskar. Frysdiskar vid S-market i Näse, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Livsmedelsbutik,S-market,Frys,pizzor

Kallt mellan kyldiskarna

Då man går omkring i butiken känner man tydligt hur temperaturen varierar från avdelning till avdelning.

Svalast är det i de långa korridorerna med kyldiskar och frysskåp på båda sidor.

Ovanför dörrarna till kylanläggningarna finns röda siffror som visar skåpens aktuella temperatur.

Olika varor ska ha olika temperatur. Djupfrysta grönsaker och fryspotatis kräver en temperatur ordentligt på minus medan köttprodukter ska ha några plusgrader.

Mätare som visar temperaturen (2,3 grader) i en disk för griskött
Grisköttet förvaras i kylanläggningar med en temperatur på 2,3 plusgrader. Mätare som visar temperaturen (2,3 grader) i en disk för griskött Bild: Yle/Stefan Härus griskött,kött,livsmedel,Frys

Dock finns det avdelningar där luften inte känns lika sval och behaglig för varken kunder eller anställda.

- Vid dryckesavdelningen blir det lätt varmt och förstås kan det bli ordentligt hett för de anställda på den avdelning där brödet bakas och ugnarna går heta, säger Puranen.

Värme utomhus chockar efter en arbetsdag vid frysdiskarna

Hur är det att jobba vintertid med kalla varor. Blir det då helt enkelt för mycket av kyla?

- Nä, temperaturskillnaderna är ändå så stora mellan ute och inne även om det är kallt också vid kyldiskarna, säger Puranen samtidigt som han skickligt placerar en rejäl bunt med grillkorv i hyllan.

Puranen menar att det ibland känns som om han under arbetsdagen skulle leva i en helt annan värld.

Det blir nästan något av en chock att komma ut efter en arbetsdag vid kyldiskarna och känna sommarhettan.

- Reaktionen blir något av att…..oj, det är alltså så här hett idag.

Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå
När det är varmt ute når också grillsäsongen sin kulmen. Korvsortimentet behöver ständigt fyllas på. Alexander Puranen vid S-market i Näse, Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Livsmedelsbutik,S-market,korv,Alexander Puranen

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland