Hoppa till huvudinnehåll

Tenkanen trea inför sista tävlingsdagen i VM

Tuula Tenkanen i farten i Rio.
Tuula Tenkanen, här i OS-vattnen utanför Rio de Janeiro 2016. Tuula Tenkanen i farten i Rio. Bild: Olivier Hoslet / EPA-EFE / All Over Press Tuula Tenkanen

Tuula Tenkanens medaljchanser lever inför den avslutande tävlingsdagen i VM i seglingsklassen laser radial i Sakaiminato i Japan.

Efter nio etapper är Tuula Tenkanen på tredje plats i VM i laser radial. Landsmaninnan Monika Mikkola är fjortonde.

I tisdagens två starter blev Tenkanen trea och 18:e. Efter dagens första start ledde Tenkanen hela sammandraget, men i den andra starten tappade hon terräng.

– Det var hård markvind i dag, men ändå stora skillnader i lufttrycket och vindriktningen, säger Tenkanen på seglingsförbundets webbplats.

– I första starten lyckades jag i valet av rutt, men inte i andra.

Monika Mikkola seglar Laser Radial.
Monika Mikkola, till höger, i Spanien våren 2017. Monika Mikkola seglar Laser Radial. Bild: EPA segling,Laser Radial,Monika Mikkola

För Monika Mikkola gick det tvärtom. Hon är 14:e i sammandraget efter att ha kommit i mål som 25:e respektive 14:e seglare i tisdagens starter.

– Dagens förhållanden var inte de bästa för mig så jag är helt nöjd med mina resultat. Blev efter i starterna och i de första etapperna men mot slutet lyckades jag förbättra min placering, säger Mikkola.

VM-regattan i laser radial kulminerar på onsdag i två guldfinalstarter.

Tenkanen ligger för tillfället tio poäng efter ledande Anne-Marie Rindom från Danmark.

– Det viktigaste är att segla konsekvent och jämnt, summerade Tenkanens tränare Jon Emmett medaljtaktiken.

Förutom framgång i VM utgör tävlingen en första del av den interna tävlingen mellan Tenkanen och Mikkola i jakten på en OS-plats till Tokyo 2020. Finland fick en nationsplats till OS i Tokyo redan i fjol.

Läs också