Hoppa till huvudinnehåll

Två skadade i skottlossning i Helsingfors centrum - utreds som tre mordförsök

Polisoperationen i Lappbrinken i Helsingfors är nu avslutad. Ungefär klockan 16 alarmerades polis till platsen efter att skott hade avfyrats på Sandviksgatan.

Skottlossningen i Helsingfors centrum - det här vet vi nu

- Iltalehti var först med nyheten om skottlossning i Helsingfors centrum

- Ungefär 16:30-tiden kom de första nyheterna om skottlossning på Sandviksgatan i stadsdelen Kampen i Helsingfors.

- Snabbt började ögonvittnen rapportera om att fem eller sex skott ska ha avfyrats.

- Två personer skadades till följd av skottlossningen.

- Lite före klockan 18 på tisdag kväll uppgav Helsingforspolisen att de gripit en misstänkt. Personens roll i det skedda är ännu oklart.

- Ungefär klockan 18 meddelar Helsingforspolisen att ingen av de skadade är i livsfara.

- Polisen meddelar också att de kommer undersöka fallet som tre mordförsök. De uppger samtidigt att inga utomstående är i fara, och att situationen i centrum är lugn.

- De två personer som skadats fördes till sjukhus från brottsplatsen. Den tredje personen skadades inte.

- Situationen är nu över, och polisen har i ett pressmeddelande meddelat att de inte har mera att informera om för tillfället. De kommer att informera närmare om utredningen senast 12-tiden på onsdag.

Sandviksgatan i Helsingfors.
Sandviksgatan i Helsingfors. Kampen, Helsingfors stad,Sandviksgatan

Enligt ögonvittnen är polispatruller, en ambulans och en brandbil på plats.

Yle Huvudstadsregionen besökte brottsplatsen tidigare under tisdagskvällen då polisen hade spärrat av området.

Iltalehti har fått en bild från platsen där det syns en ambulans och polisbil. Enligt ett ögonvittne är förutom fältledarens bil även fyra polisbilar på plats.

En röd bil som står tillbucklad mitt på Sandviksgatan, och en polis som undersöker den.
Polisen samlar in bevismaterial från brottsplatsen. En röd bil som står tillbucklad mitt på Sandviksgatan, och en polis som undersöker den. Bild: Yle/Elis Henell Sandviksgatan

Ett ögonvittne har uppgett åt STT att de har sett en person som ligger på marken och vårdas av första hjälp-personal. En annan person håller sig om midjan.

Ett ögonvittne berättar på Twitter att han hört tre stycken skottljud från en bil i närheten av Gräsviksvillornas spårvagnshållplats.

Polisen meddelar nu att de för tillfället har vetskap om två personer som skadats till följd av skottlossningen.

Helsingforspolisen meddelar på Twitter att det för tillfället inte är någon akut fara i Helsingfors centrum, och att de fortsätter undersöka incidenten.

Polisen uppger nu på Twitter att de gripit en person. De utreder huruvida den gripna personen har något med skottlossningen att göra.

Polisen meddelar nu på Twitter att ingen av de två skadade är i livsfara.

Komissarie Tuomo Tuohimaa från Helsingforspolisen meddelar klockan 17:45 i ett pressmeddelande att de båda skadade har förts vidare för att vårdas.

Samtidigt meddelar polisen att de för tillfället inte har något annat att informera om.

Polisen meddelar klockan 19.30 att de undersöker fallet som tre mordförsök istället för de två som de hade meddelat tidigare. Två personer fördes till sjukhus, den tredje skadades inte.

Enligt Jyrki Nikkinen, ett ögonvittne som talat med Yle, ska de skadade personerna ha suttit i en bil, den röda bilen som syns högre upp i artikeln.

Nikkinen uppger också att bilister bakom den röda bilen hade stannat och hjälpt de skadade tills polis och ambulans kommit till platsen.

Källor: STT, Polisen i Helsingfors

Läs också