Hoppa till huvudinnehåll

UPM går fortsättningsvis starkt – resultatet förbättrades för 25:e kvartalet i följd

UPM
Arkivbild. UPM Bild: Nathalie Lindvall upm kymmene

Skogsjätten UPM publicerade sin halvårsrapport på tisdagen. Vd Jussi Pesonen gläds åt att bolaget förbättrat resultatet 25 kvartal i rad.

Ur rapporten framgår att UPM:s omsättning ökade med en procent under det andra kvartalet.

Det här var det 25:e kvartalet i följd som UPM:s resultat förbättrades.

– Det här är en fantastisk prestation, i synnerhet som den ekonomiska tillväxten har varit blygsam särskilt i Europa, säger UPM:s vd Jussi Pesonen i ett pressmeddelande.

Under de första sex månaderna 2019 växte UPM:s omsättning med fyra procent och uppgår till knappt 5,3 miljarder euro. Resultatet per aktie ligger på 1,03 euro.

I pressmeddelandet säger Pesonen att man förväntar sig ett starkt resultat även i år efter rekordresultatet 2018. Bland annat brexit, Kinas ekonomiska tillväxt och handelsförhandlingarna mellan Kina och USA är dock faktorer som skapar osäkerhet inom den globala ekonomin.

– UPM är i utmärkt form, konkurrenskraftigt och ekonomiskt starkt. Våra strategiska spjutspetsar och förnyelseprojekt ger oss möjligheter till betydande värdeökning och resultattillväxt på lång sikt, säger Pesonen.

UPM:s vd Jussi Pesonen
UPM:s vd Jussi Pesonen. UPM:s vd Jussi Pesonen Bild: UPM/Jukka Rapo jussi pesonen

Papperpriserna sjunker

Planerna på en ny cellulosafabrik i Uruguay framskrider, och enligt Pesonen är man nära ett investeringsbeslut. Arbetet med en ny järnvägsförbindelse har inletts.

– Vi är redo att ta vara på de möjligheter som bioekonomin erbjuder. Vi tror på en affärsverksamhet som är hållbar och erbjuder lösningar på globala utmaningar. Våra innovationer skapar värde och affärsmöjligheter i en framtid där världen inte längre är beroende av fossila råvaror, säger Pesonen i pressmeddelandet.

UPM väntar på att efterfrågan ska öka en aning inom de flesta affärsområdena under 2019. Efterfrågan på grafiskt papper förväntas däremot sjunka ytterligare. Priset på papper förväntas också sjunka något i Europa och USA.

Pesonen säger att man fortsätter vidta åtgärder för att minska på de fasta och rörliga utgifterna.

UPM hade i slutet av det andra kvartalet knappt 20 000 anställda.