Hoppa till huvudinnehåll

Vindsbranden på Eriksgatan i Helsingfors har fåtts under kontroll - ingen skadades

Brandbilar med blå ljus på, på Eriksgatan.
Eriksgatan är stängd för trafik på grund av släckningsarbetet. Brandbilar med blå ljus på, på Eriksgatan. Bild: Yle/Alexander Beijar Eriksgatan

En brand bröt på tisdag kväll ut på en vind i Kampen i Helsingfors centrum. Helsingfors räddningsverk meddelade strax efter klockan 20 att det är frågan om en stor byggnadsbrand på Eriksgatan 9.

Släckningsarbetet pågår som bäst, men branden har nu fåtts under kontroll, meddelar Helsingfors räddningsverk till nyhetsbyrån STT.

Jourhavande brandmästare Vesa Berg berättade till STT efter klockan tio på tisdag kväll att släckningsarbetet fortfarande pågick, men att branden kunde begränsas till vindens inre flygel så att den inte spred sig över byggnadens brandmur till andra sidan.

Vindsbranden är ändå svår att nå och släcka. Släckningsarbetet kommer antagligen att pågå åtminstone ända till morgonen, enligt uppgifter som Svenska Yle har fått av brandkåren på plats.

- Vinden har brunnit totalt och branden har orsakat vattenskador i utrymmen under den, eftersom man var tvungen att kyla ner på ett sätt så att branden inte sprider sig till hela byggnaden, berättar Berg.

Brand på Eriksgatan i Helsingfors.
Den brandhärjade byggnaden ligger på Eriksgatan 9 i Kampen i Helsingfors. Brand på Eriksgatan i Helsingfors. Bild: Yle / Google Eriksgatan

Utrymmena som har drabbats av vattenskador är lägenheter. Räddningsverket kartlägger som bäst till hur många lägenheter som har drabbats.

Enligt Bergs uppskattning handlar det om tiotals lägenheter. Byggnaden är fem våningar hög.

Han berättar att en våning har evakuerats, men att inga personskador har skett.

- Branden spred sig inte i något skede till utrymmena nedanför vinden, människorna där var inte i fara. En man från en övre våning har hämtats ner i något skede. Han hade andats lite rök, men det är ingen fara.

Brandens orsak är fortfarande

Tidigare på tisdag kväll uppgav brandförman Markku Sainio på Helsingfors räddningsverks lägescentral till Yle Uutiset att man har evakuerat människor från de översta våningarna och att branden började vara under kontroll.

Helsingfors räddningsverk uppgav lite efter klockan 21 på tisdag kväll till STT att det fanns en risk för att branden kan sprida sig.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen