Hoppa till huvudinnehåll

EU hotar USA med tullar på 35 miljarder euro - ifall USA inför strafftullar på bilar tillverkade i EU

Också bilfabriken i Nystad skulle påverkas av amerikanska tullar för bilar importerade från EU. Arkivbild från Valmet Automotive Oy i Nystad från februari 2017.
Också bilfabriken i Nystad skulle påverkas av amerikanska tullar för bilar importerade från EU. Arkivbild från Valmet Automotive Oy i Nystad från februari 2017. Också bilfabriken i Nystad skulle påverkas av amerikanska tullar för bilar importerade från EU. Arkivbild från Valmet Automotive Oy i Nystad från februari 2017. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT Valmet Automotive

EU är beredd att införa tullar på amerikanska varor värda 35 miljarder euro. Det sade handelskommissionär Cecilia Malmström till nyvalda EU-parlamentariker på tisdagen.

USA:s president Donald Trump har hotat med att införa 25-procentiga importtullar på bilar tillverkade i EU.

- Om det blir tullar, så har vi en lista på motåtgärder. Den är redan i princip klar, värd 35 miljarder euro. Jag hoppas att vi inte behöver använda den, sade Malmström till nyvalda EU-parlamentariker i Bryssel på tisdagen.

Malmströms uttalande var en påminnelse om de transatlantiska spänningarna som under senare tid har överskuggats av USA:s handelskrig med Kina.

Trump har sagt att det hotar USA:s nationella säkerhet att man importerar så mycket personbilar från andra länder. Det påståendet kallar Malmström "absurt".

Handelskommissionär Cecilia Malmström under en presskonferens i Bryssel i juni 2019.
Handelskommissionär Cecilia Malmström under en presskonferens i Bryssel i juni 2019. Handelskommissionär Cecilia Malmström under en presskonferens i Bryssel i juni 2019. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Cecilia Malmström

Malmström välkomnade ändå att USA inte ännu har infört strafftullar mot bilar och bildelar från EU.

I maj i fjol införde USA tullar på europeiskt stål och aluminium och det ledde till europeiska strafftullar på en del amerikanska varor.

I fjol somras enades Trump och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om en sorts vapenvila och om att minska handelshindren mellan blocken.

Enligt Malmström har de här förhandlingarna om ett begränsat handelsavtal gått i stå. USA vill inkludera jordbruksvaror i avtalet, men det har EU avvisat.

Om de 25-procentiga amerikanska importtullarna mot bilar och bildelar från EU införs, så berörs också Finland av dem. De flesta Mercedes Benz-bilar som tillverkas på bilfabriken i Nystad exporteras till USA.

Källor: AFP, Yle

Läs mera:

Donald Trump och Jean-Claude Juncker på väg till sin gemensamma presskonferens framför Vita huset i Washington.

Inget handelskrig mellan USA och EU - Trump och Juncker nöjda efter "konstruktivt möte"

Mötet i Vita huset om tullar och handel mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ledde till resultat. Risken för ett handelskrig är undanröjd - åtminstone tillsvidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes