Hoppa till huvudinnehåll

Facebook tvingas betala miljardböter - kritiska röster menar att det handlar om en tam uppgörelse

Facebooks grundare Mark Zuckerberg
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Facebooks grundare Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg,Facebook

Läckta användaruppgifter leder till 5 miljarder dollar i böter för Facebook. Förutom det här tvingas bolaget också genomgå en omstrukturering med avsikten att förbättra hur användaruppgifter i fortsättningen hanteras.

Den amerikanska handelskommissionen FTC offentliggjorde sitt beslut på onsdag. Till följd av Cambridge Analytica-skandalen måste bolaget betala en bötessumma som motsvarar 4,4 miljarder euro.

Uppgörelsen med FTC måste fortfarande godkännas av en domstol för att vinna laga kraft.

Cambridge Analytica-skandalen ledde till att 87 miljoner Facebookanvändares information läckte ut och utnyttjades för att skapa politisk valreklam i USA.

Kritiker menar ändå att bötesstraffet inte är tillräckligt strängt, även om Facebook också tvingas ta till åtgärder för att minska grundaren och vd:n Mark Zuckerbergs makt.

Det här görs genom att grunda en fristående kommitté som egenhändigt beslutar hur företaget hanterar sina användares personliga information.

FTC:s kommissionär Rebecca Slaughter menar att bötessumman kan vara mindre än vad Facebook tjänat på att kränka sina användares integritet.

Enligt Slaughter borde FTC ha tagit Facebook och Zuckerberg till rätten.

FTC:s kommissionär Rohit Chopra är inne på samma linje som Slaughter och tycker att man bara gett Facebooks ledning grönt ljus att fortsätta med samma verksamhet som tidigare. Chopra hoppas på ordentlig reglering av bolaget för att skydda personuppgifter.

Källor: Reuters, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes