Hoppa till huvudinnehåll

Havsnära hopptävling på unik plats - Hangös Seahorse Week är i år större än någonsin

Under sina dryga tjugo år har Hangö Seahorse Week etablerat sig som ett av Finlands största hästsportevenemang. Det unika läget i centrum av sommarstaden Hangö lockar ridentusiaster från hela landet.

Förra året spräckte evenemanget besökarrekordet, då 8 200 människor kom för att titta på hopptävlingarna som varar i fem dagar.

- Det finns några andra tävlingar i ungefär samma storleksklass, men vi har etablerat vår plats bland dem, säger arrangörsföreningens vice ordförande Desiré Lindberg.

Eftersom flera ryttare tävlar i mer än en klass kan evenemangets storlek mätas i antal tävlingsstarter. I år är Seahorse Week större än någonsin med 1 050 starter och 450 hästar.

Den lokala representationen består av två deltagare från Hangö Udds Ryttare, två från Ghost Riders och en från South Coast Riders.

Ryttare värmer upp under Hangö SeaHorse Week.
Evenemanget drar igång med de lägre hoppklasserna, först ut är 80 centimeters hinder. Ryttare värmer upp under Hangö SeaHorse Week. Bild: YLE / Sofia Kajander Västnyland,Hangö,ridsport,hästsport,Hästar,ryttare

Svårighetsgraden tilltar under veckans gång. På onsdag och torsdag tävlar de lägre klasserna, 80-120 centimeter.

På veckoslutet tävlar de högre nivåerna med upp till 145 centimeters hinder under söndagens Hanko GP.

Löper som smort med talkokrafter

Tävlingarna ordnas huvudsakligen i samarbete med Helsinki Horse show.

Den grustäckta idrottsplanen förvandlas till ridbana då arrangörerna täcker den med sand, lägger upp hinder och ramar in tävlingsbanan med vita staket. Förutom tävlingsbanan finns det en uppvärmningsbana intill och ett podium för domarna.

Hangö SeaHorse Week ordnas på idrottsplanen i Hangö centrum.
Hangö centrum förvandlas till ett hästsportsparadis med hjälp av talkokrafter. Hangö SeaHorse Week ordnas på idrottsplanen i Hangö centrum. Bild: YLE / Sofia Kajander Västnyland,Hangö,ridsport,Manege

Förberedelserna sköts genom talkoarbete av ett sammansvetsat gäng på tio-femton personer som blivit rutinerade under årens lopp.

- Arrangemangen gick bra i år, vi började på söndagen och blev färdiga på tisdag kväll, så det gick mycket snabbare än vad det brukar gå, berättar Annika Koli, ordförande för föreningen Seahorse Week.

Arrangörer på Hangö SeaHorse Week 2019.
17-åriga Hangöryttaren Carolina Grahn (till vänster) och arrangörerna Annika Koli och Desiré Lindberg. Arrangörer på Hangö SeaHorse Week 2019. Bild: YLE / Sofia Kajander Västnyland,Hangö,ridsport,hästsport,ryttare

SeaHorse Week arrangeras i år för tjugonde gången. Det ordnades första gången 1997 i form av en skolridtävling på marknadsplanen i Ekenäs och en spannkörningstävling vid Dragsvik ridcenter.

Unikt läge i Hangö

- Det är läget som lockar - vi är mitt inne i Hangö centrum och vädret är fint. De flesta vet att solen alltid skiner när det är dags för Seahorse Week, säger Koli.

Stränderna ligger nära och många stannar hela veckan för att spendera semester med familjen.

Evenemanget är gratis för att alla som är intresserade ska kunna komma och bekanta sig med ridsporten som gren.

Ung besökare på Hangö SeaHorse Week.
Treåriga Molly tog med sig sin egen käpphäst. Ung besökare på Hangö SeaHorse Week. Bild: YLE/Sofia Kajander Västnyland,Hangö,ridsport

Även i år finns det en bana för käpphästar där de yngre kan få utlopp för sitt hästintresse.

- Varför inte de äldre också? Det finns ingen åldersgräns, säger Lindberg.