Hoppa till huvudinnehåll

Konservativ tidning för kampanj mot HBTQ-personer i Polen - aktivist svarar med rättsliga åtgärder

Motdemonstranter bränner Pride-flagga på pridepard i Bialystok, Polen.
Motdemonstranter bränner upp regnbågsflaggan på prideparaden i Bialystok. Motdemonstranter bränner Pride-flagga på pridepard i Bialystok, Polen. Bild: Bart Staszewski prideparader

Den konservativa tidningen Gazeta Polska har skickat ut anti-hbtq-klistermärken i dag i samband med tidningens veckovisa utgåva.

På klistermärket finns ett svart "X" som går över en regnbågsflagga. Texten "Frizon från HBTQ" på polska pryder regnbågsflaggans yttre kant.

Klistermärkena, som skickats till Gazeta Polskas läsare, har mött stark kritik från politiker, aktivister och andra aktörer.

Den polska bokförsäljaren Empik, liksom den polska filialen av det brittiska oljebolaget BP, har sagt att de inte ska sälja den specifika utgåvan av tidningen.

Tidningen Gazeta Polska twittrade denna bild på anti-hbtq klistermärkena.

Gazeta Polskas chefredaktör, Tomasz Sakiewicz, sa att klistermärkena inte riktades mot någon specifik person, utan mot dem som försöker censurera åsikter som är kritiska till "HBTQ-ideologin".

Vi ville bevisa att censur finns och att detta är det bästa beviset på att HBTQ-rörelsen är en totalitär ideologi, säger Sakiewicz till Reuters.

USA:s ambassadör i Polen, Georgette Mosbacher, fördömer budskapet i klistermärkena på Twitter.

Jag är besviken och oroad över att vissa grupper använder klistermärken för att sprida hat och intolerans, skriver hon.

HBTQ-aktivist stämmer tidningen för diskrimination

HBTQ-aktivisten Bart Staszewski, tillsammans med sina två advokater, stämmer den konservativa tidningen Gazeta Polska för diskriminering mot HBTQ-personer.

- Vi ber att saken får högsta prioritet, så att vi kan skydda HBTQ-personer från diskriminering, säger Staszewski.

I stämningsansökan begär Staszewski att tidningen drar tillbaka den specifika utgåvan av tidningen med klistermärkena.

Staszeweski har kämpat för HBTQ-personers rättigheter i Polen sedan 2012.

Trots att tidningen är känd för sina starka åsikter, och ofta osanna påståenden angående HBTQ-personer, har den aldrig gjort något motsvarande tidigare, enligt Staszewski.

-Vi var väldigt chockade. Jag hoppas att det blir konsekvenser för tidningen, säger han.

Bart Staszewski kampanjerar för HBTQ-personers rättigheter.
Bart Staszewski har kampanjerat för HBTQ-personers rättigheter i 7 år Bart Staszewski kampanjerar för HBTQ-personers rättigheter. Bild: Bart Staszewski HBTQ-aktivist

Svårt för HBTQ-personer i Polen

Det är inte ovanligt att polska prideparader möts av motdemonstranter.

Förra veckan hade den polska staden Bialystok sin första prideparad, men marschen kantades snabbt av våldsamma protester, från bland annat fotbollshuliganer.

- Efter händelserna i Bialystok och incidenten med klistermärkena, känns det som att det här är den värsta tiden i historien för HBTQ-personer, säger Stazewski.

Motdemonstranter på prideparaden i Bialystok.
Motdemonstranter i prideparaden i Bialystok. Motdemonstranter på prideparaden i Bialystok. Bild: Bart Staszewski prideparader

Staszewski är frustrerad över situationen, och medger att många känner sig rädda.

- Jag har kämpat länge med dessa saker. Det viktigaste för mig är att det skulle finnas någon rättslig person som skulle skydda oss och att få bli respekterade som en minoritet i samhället.

Homosexuella äktenskap är olagligt i Polen och homosexuella partnerskap erkänns inte i lagen.

Diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner har inget lagligt stöd i Polen.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa, kallade nyligen hbtq-rörelsen för utländsk import som hotar nationens identitet.

I konservativa områden har vissa kommuner förklarat sig fria från det de kallar HBTQ-ideologi och inrättat så kallade HBTQ-fria zoner.

Kampanjer mot homosexualitet har ökat inför landets parlamentsval i höst.

Källa: Reuters, CNN, Sveriges Radio