Hoppa till huvudinnehåll

Läkare oroade för avloppsutsläpp i Metviken: ”Hur kunde det ta så länge innan staden reagerade?”

Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa.
På fredag kommer de senaste resultaten från badstranden vid Smulterö. Avspärrad badstrand. Smulterö i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,badförbud

I dag klarnar det vad de senaste vattenproverna från badstränderna i Vasa visar. Samtidigt får staden kritik för att avloppsvatten under hela året kunnat rinna ut i Metviken utan att någon reagerade.

Vattenprover som togs förra veckan visar att antalet kolibakterier har minskat vid badstränderna på både Smulterö och Sandö, men stranden vid Smulterö är ännu stängd.

Läkare varnar för risker en kolibakterier

Vasa stad får nu kritik för att avloppsläckan kunde pågå så länge utan att någon reagerade.

- Jag är lite förundrad över det att det är en förbipasserande som har märkt det och reagerat på lukten och att det kunnat pågå så länge. Speciellt med tanke på att man också året innan hade ett stort utsläpp. Man borde ta lärdom av att det hänt en gång och införa kontrollsystem, säger läkaren Michaela Raivio.

Läkaren Michaela Raivio är oroad för avloppsläckan i Metviken i Vasa.
Läkaren Michaela Raivio säger att man borde införa kontrollsystem. Läkaren Michaela Raivio är oroad för avloppsläckan i Metviken i Vasa. Bild: Yle/Johanna Ventus kvinna,Michaela Raivio

Det var en förbipasserande som reagerade på att det luktade avlopp vid Brändö bro och slog larm. Det visade sig då att det runnit ut avloppsvatten i Metviken ända sedan årsskiftet då huset på Kyrkoesplanaden stod klart.

Det här är inte första gången avloppsvatten läcker ut i Metviken. Också i fjol läckte stora mängder avloppsvatten ut.

Michaela Raivio säger att hon som jourhavande läkare vid Vasa centralsjukhus förra sommaren fick ta emot flera barn som av oklar anledning hade feber. Hon kan inte säga att utsläppen i Metviken skulle vara orsaken, men som läkare är hon oroad för vilka hälsoeffekter utsläppen kan ha för personer med nedsatt immunförsvar.

Tänker polisanmäla utsläppet

Hon får medhåll av pensionerade barnpsykiater Christer Häggqvist som tidigare även jobbat som barnläkare. Han säger till tidningen Vasabladet att de enterokockbakterier som finns i avloppsvatten kan ge infektioner som är allvarliga för spädbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Häggqvist säger till tidningen att han kommer att göra en barnskyddsanmälan och en polisanmälan på grund av utsläppen.

Det är byggföretaget YIT som byggt flervåningshuset på Kyrkoesplanaden. Mikael Snellman, regionchef på YIT, försäkrade tidigare att man tar fullt ansvar för det inträffade och att man kommer att ersätta myndigheterna för de kostnader som avloppsläckan förorsakat.

Läkaren Michaela Raivio frågar sig ändå vem som bär ansvaret på sikt för att återställa vattenkvaliteten och vem som betalar om någon blir sjuk efter att ha simmat i vattnet.

Själv brukar hon ofta med familjen besöka badstränderna i Vasa.

- Det är vårt sommarnöje att åka till stranden. Vi var där dagen innan så det känns ju inte så bra.

Har någon i familjen reagerat?

- Inte i år men i fjol blev ett av våra barn illamående och fick feber. Svårt att säga vad det beror på, men man blir ju orolig.

Raivio är förundrad över att avloppet ända sedan årsskiftet kunnat rinna ut i Metviken utan att någon reagerat.

- De har tagit vattenprov med en månads mellanrum, man borde ha haft en tätare uppföljning. Jag hoppas att saken kommer att utredas och att de skyldiga får böter.

Prov på sommaren visade att vattenkvaliteten var bra

Trots att det tog länge innan någon upptäckte avloppsläckan försäkrar Esa Hirvijärvi, miljöinspektör vid Vasa stad, att vattenkvaliteten vid stränderna var bra tidigare under sommaren.

- Vattenkvaliteten på försommaren var god vid simstränderna i Vasa. De första proven tog vi i början av juni och sedan togs nya prov efter midsommar. Då syntes det inga spår av avloppsförorening, säger Hirvijärvi.

Esa Hirvijärvi, miljöinspektör vid Vasa stad, står vid badstranden på Smulterö.
Esa Hirvijärvi, miljöinpektör vid Vasa stad. Esa Hirvijärvi, miljöinspektör vid Vasa stad, står vid badstranden på Smulterö. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,smulterö

Med tanke på avloppsläckan förra året, borde man oftare ta prover för att hålla koll på läget?

- I princip kunde man ta prover varje dag, men det är en kostnadsfråga, säger Hirvijärvi.

Kan inte göra annat än att vänta och ta nya prover

Läget nu är att alla stränder i Vasa, förutom badstranden vid Smulterö, är öppna. De senaste resultaten från vattenproven visar att vattenkvaliteten var bra på alla stränder, även Smulterö. Men man har under onsdagen tagit nya vattenprov från Smulterö och resultaten från dem blir klara på fredag.

Badförbudet vid Smulterö gäller fortsättningsvis till nästa vecka. Man ska under följande vecka ta nya vattenprover från Smulterö för att granska vattenkvalitén.

Skylt som visar att det är förbjudet att bada. I bakgrunden syns en avspärrad badstrand.
För tillfället råder badförbud vid badstranden vid Smulterö. Skylt som visar att det är förbjudet att bada. I bakgrunden syns en avspärrad badstrand. Bild: Yle/Markus Bergfors badstränder,Vasa,smulterö

Vad annat gör man än tar prover?

- Det är inte så mycket annat att göra än att vänta. I praktiken kan man inte sanera. Att desinficera en så stor vattenmängd är inte möjligt.

- Enterokocker dör småningom i vattendrag och virusen också på lång sikt. Det enda vi kan göra nu är att hålla koll på situationen.

Hur länge kommer man att följa med läget och ta prover?

- Åtminstone ett par veckor till.

Vems ansvar är det då om någon blir sjuk efter att ha simmat i vattnet innan det blev klart att vattnet är förorenat?

- I första hand är det byggfirman som gjorde felkopplingen som har ansvar. Men staden som uppehåller stränderna har också ett ansvar. Då det gäller ersättningar och eventuella brottsanmälningar är det stadens jurist som måste ta ställning till det.

Uppdaterad 24.7 15:19 med vattenprovsresultaten från måndagen och att badförbudet fortsätter att gälla till nästa vecka.