Hoppa till huvudinnehåll

Unga beter sig allt bättre anser polisen - ”Sällan står de och skriker och gör fula tecken”

Tre ungdomar går på asfalterad väg.
Unga i dag dricker mindre. De hänger inte heller lika mycket på stan som tidigare. Tre ungdomar går på asfalterad väg. Bild: Mostphotos ungdomar,ungdomsarbete,ungdom

Dagens unga beter sig bättre på stan, anser polisen i västra Nyland. Få springer undan polisen och den rädsla som tidigare funnits för polisen har försvunnit.

Västra Nylands polisinrättning berömmer regionens unga för gott uppförande. Polisens möten med unga går allt mer i positiv anda, oberoende om det handlar om Esbo, Lojo eller Raseborg.

Överkonstapel Jan Källman vid Raseborgspolisen är en av dem som märkt av förändringen. Han har kommit i kontakt med många ungdomar under sina nästan 30 år i yrket och han beskriver dagens ungdomar som sakliga och bra.

Polisens närvaro var en av faktorerna att regattan hölls lugn.
Polisen kommer i kontakt med unga till exempel på Hangö regatta, ett evenemang som numera inte lockar lika stora mängder unga som förr. Polisens närvaro var en av faktorerna att regattan hölls lugn. Bild: YLE/Gustaf Westerholm Västnyland,polisen,regattasvansen

Polisen har märkt av trenden att unga dricker allt mindre. Det har lett till mindre störande beteende.

- Sällan står de och skriker och gör fula tecken som de gjorde förr. Det har blivit en stor förändring till det positiva hållet, konstaterar Källman.

Socialskyddsanmälan är avskräckande

En orsak till att de unga lugnat ner sig kan vara polisens samarbete med socialen, som pågått de senaste 10-15 åren.

Om polisen tar fast en minderårig med alkohol i ryggsäcken leder det till en socialskyddsanmälan, något som kan verka avskräckande både för barn och vuxna.

- Jag vet och tror att det påverkar ungdomen och föräldrarna. Vem vill ha kontakt med socialen och polisen? säger Jan Källman och konstaterar att samarbetet haft en bra förebyggande effekt på polisens verksamhet.

Det fungerar jättebra med ungdomarna, vi har bra kontakt

Alkoholpåverkade unga har tidigare haft en tendens att springa undan när polisen kommit till platsen. Speciellt under skolavslutningen i Stallörsparken i Ekenäs, berättar Källman. Så är det inte längre.

- Väldigt få springer undan. De känner till sina rättigheter och de är inte rädda för polisen utan vi har ett bra samarbete.

Försöker ha kontakt med unga

Källman minns att folk på 1990-talet nästan var rädda för polisen. Men på den tiden hade polisen inte kontakt med människor på samma sätt som i dag.

Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström.
Poliser träffar unga bland annat i skolorna. På bilden syns skolpolis Camilla Fri-Bergström. Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström. Bild: yle/Petra Thilman fri-bergström camilla

I dag försöker polisen på flera sätt hålla kontakt med medborgare, bland annat genom att vara aktiva på sociala medier och ha så kallade skolpoliser som elever träffar.

- Att vi varit i skolor och haft kontakt med ungdomar har lett till positiva saker. Det fungerar jättebra med ungdomarna, vi har bra kontakt, säger överkonstapel Källman.

Unga hänger inte på stan - och har inte störande hemmafester

Polisen har inte bara märkt att de unga dricker mindre än tidigare. Unga rör sig inte heller på stan i lika stor omfattning som förr. Trots det har inte antalet störande hemmafester ökat, snarare tvärtom menar Källman.

- Förr sprang jag nog mera på hemmafester där det fanns alkohol men i dag är det väldigt sällan under ett år som vi hamnar på sånt.

Tonåringar som röker och dricker öl.
Ungdomar dricker mindre vilket leder till mindre störande beteende på stan. Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Polisen stöter ganska sällan på ungdomar under vanliga dagskiftet, så vitt det inte händer något speciellt. Men under större evenemang som Hangö regatta eller midsommaren kommer de i kontakt med unga.

Källman säger att det oftast är ungdomarna som kommer fram, speciellt om någon i patrullen är yngre.

- Har man en ung polis med sig så kommer de gärna fram. Unga diskuterar gärna med unga och de har mycket att prata om.

Orsakar problem i trafiken

Stöter polisen på problem med ungdomar är det oftast i trafiken. Då handlar det främst om unga på mopeder eller att de kör utan körrätt. Ibland kör de undan polisen.

Okynneskörning är ett problem som kommer och går. Den här sommaren har det hittills varit ganska lugnt på den fronten, upplever Källman.

Han hoppas att föräldrarna har diskuterat med sina ungdomar och att de fått en tankeställare.

Mopeder parkerade i en rad.De råkar alla vara blå.
Störande mopedåkning har tidigare väckt känslor i bland annat Karis, Tenala och Ekenäs. Mopeder parkerade i en rad.De råkar alla vara blå. Bild: Yle / Tiina Grönroos mopeder,Ekenäs,Västnyland,Ekenäs högstadieskola

Okynneskörningen var ett stort problem i Raseborg för några år sedan. Speciellt när mopedåkningen lyftes fram i medierna ledde det till mycket jobb för polisen.

- Det märks bra om tidningar och radion tar upp det här. Då rings det under de två närmaste veckorna ganska ofta till polisen.

Drogerna ökar men syns inte på stan

Användningen av narkotika har blivit vanligare, också på Raseborgspolisens område. Enligt Källman är det fortsättningsvis mest vuxna som sysslar med droger men det finns också unga användare.

Droganvändningen är ändå ingenting som polisen märker av när de träffar unga på stan.

Källman tror det beror på att narkotika är något man tar hemma utan att någon ser till skillnad från alkohol som man dricker på allmänna tillställningar.

Läs också