Hoppa till huvudinnehåll

Vilken uppvisning! Annimari Korte krossade det finländska rekordet – även Reetta Hurske gjorde en panginsats

Annimari Korte från Helsingfors IFK är Finlands snabbaste dam på 100 meter häck. I GP-tävlingen i Joensuu löpte Korte på fantastiska 12,72 och förbättrade Nooralotta Neziris gamla rekord med nio hundradelar.

Damernas 100 meter häck har varit den hetaste grenen i Finland den här sommaren. Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske har gjort strålande insatser och sporrat varandra till riktigt fina tider.

I kväll var hela den VM-aktuella trion plats på GP-tävlingen i Joensuu och där bjöd damerna på en nya högklassiga resultat.

Redan i försöksheatet förbättrade Hurske sitt personliga rekord med en hundradel till 12,96 medan Korte löpte en hundradel över sitt personbästa (12,87).

Finalen blev sedan något alldeles extra. Neziri valde att så över finalen på grund av fotproblem men Korte och Hurske motsvarade alla förväntningar. Och riktigt ordentligt.

12,72 lyder det nya finländska rekordet

Korte förpassade Neziris finländska rekord till historien då hon löpte i mål på den fantastiska tiden 12,72 – nio hundradelar bättre än Neziris tid från 2016.

Tiden är dessutom den näst bästa i Europa den här säsongen och under gränsen till OS nästa år. Korte kunde knappt tro sina ögon då hon såg sin tid och glädjetårarna rann ner för kinderna.

– På basen av träningarna så vågade jag förvänta mig det här men visst är det otroligt. För några år sedan kunde jag inte springa och nu blir det finländsk rekord.

– Visst är finländskt rekord stort men OS har alltid varit en dröm för mig och nu kommer den troligtvis att bli verklig, säger en glad Korte till Yle.

Trots det finländska rekordet anser Korte att det inte var något perfekt lopp.

– Det finns lite att förbättra i starten. Från den andra häcken och in i mål var det riktigt bra löpning, säger hon.

Även Hurske gjorde en fantastisk insats i finalen. Hon löpte i mål på 12,78 och gick därmed in som alla tiders tvåa i Finland och är femma i Europa i sommar. Även Hurske klarade OS-gränsen.

– Det här var en stor överraskning. Det är roligt då resultatet blir bättre och bättre mot slutet av säsongen. Starten på loppet var bra men under de sista häckarna förlorade jag loppet.

– Det kunde kanske förbättras men i det stora hela är jag väldigt nöjd. Det är onödigt att börja fundera på små misstag nu, säger Hurske.

Samtliga resultat från GP-tävlingen i Joensuu hittar ni här.