Hoppa till huvudinnehåll

Betaniakyrkan en av många aktörer som engagerar sig för flyktingar: ”Jag kan inte bara sitta och låta mänskor lida”

Gitta Edström och Peter Sundqvist ser in i kameran och ler.
Gitta Edström och Peter Sundqvist. Gitta Edström och Peter Sundqvist ser in i kameran och ler. Bild: Yle/John Råholm Jakobstad,sundqvist

Två personer som i flera år har engagerat sig för flyktingar och asylsökande är församlingsarbetare Gitta Edström och pastor Peter Sundqvist i Betaniakyrkan i Jakobstad.

Både föreningar, församlingar och privatpersoner i regionen har ställt upp och hjälpt i takt med att fler flyktingar anlänt, berättar Edström.

Först handlade det om att till exempel samla madrasser och erbjuda sovplats då folk anlände till tågstationerna i regionen.

– Vi började med att öppna dörrarna, så att de här människorna fick komma in. Det var inget märkvärdigt. Vi upplät kyrkan, de fick finnas här, vara med på våra gudstjänster, ordna fester och egna samlingar, säger Peter Sundqvist.

Förutom att ordna språkcafé och samlingar för mat och prat har församlingsaktiva skrivit och ringt till politiker och andra beslutsfattare.

Man har ordnat namninsamlingar och varit med som stöd i kontakten med olika myndigheter.

Man i glasögon ler mot kameran.
Peter Sundqvist berättar att de började genom att helt enkelt öppna dörrarna när flyktingar anlände till tågstationerna i regionen. Man i glasögon ler mot kameran. Bild: Yle/John Råholm Jakobstad,peter sundqvist

Intervju i sju timmar

Att åka med en flykting på intervju till Migrationsverket är speciellt, säger Sundqvist.

– Det var en upplevelse. Att ta del av frågorna de ställs inför. Kvistiga frågor om kristen tro som jag tror att en kristen från gatan här inte alltid kunde svara på.

Kvistiga frågor om kristen tro som jag tror att en kristen från gatan här inte alltid kunde svara på

Sundqvist minns speciellt en 20-åring som han följde med till Migrationsverket.

– Han var väldigt rädd och otrygg. Han skulle försvara sin kristna tro – han hade kommit till tro och var medlem i vår församling. Där vändes på varje sten.

Det hela höll på i sju timmar. Men det slutade väl, enligt Sundqvist.

– Han fick uppehållstillstånd och han bor nu i Tammerfors och utbildar sig där. Han har kommit bra in i samhället.

Familj försvann under natten

Dessutom har man erbjudit folk att bo i kyrkan när de inte haft någon annanstans att ta vägen.

– Till exempel om de fått nekande beslut och inte klarar av att åka hem – men med polisens vetskap, så vi har inte gömt någon på det sättet.

Kyrkoasyl sker alltid i samråd med myndigheter, påpekar Sundqvist. Ärlighet är viktigt både i kontakten till polisen och till flyktingarna.

En familj bodde i kyrkan ett par månader men åkte i väg natten innan polisen skulle hämta dem och sätta dem på ett flyg. Familjen flydde till Tyskland den natten och fick sedan asyl där.

Gitta Edström står framför ett piano med blicken vänd från kameran.
Man måste göra något, jag har det så bra, säger Gitta Edström. Gitta Edström står framför ett piano med blicken vänd från kameran. Bild: Yle/John Råholm Jakobstad,Gitta Edström

Sorg och frustration

Edström och Sundqvist säger att det ofta är utmanande att hjälpa.

– Vi vill hjälpa men kan inte göra så mycket mer än att försöka stöda dem och vara med dem i kontakterna med myndigheterna. Tyvärr har vi tvingats se också sådana som tvingats återvända. Det är sorgligt, säger Sundqvist.

– Det är frustrerande ibland. Man fattar inte varför folk inte får stanna, säger Edström.

Men att inte göra något är inget alternativ för Edström.

– Man måste göra nåt. Jag har det så bra. Jag kan inte bara sitta och låta mänskor lida, det är fel. Man måste.

Läs också