Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien får första utländska förbundskapten någonsin – Pia Sundhage tar sig an ny utmaning och ska leda Brasilien till OS-medalj: "Det här ska jag verkligen göra"

Pia Sundhage tillsammans med Lilie Persson.
Pia Sundhage var svenska damlandslagets förbundskapten 2012-2017. Pia Sundhage tillsammans med Lilie Persson. Bild: imago sport/AOP Pia Sundhage,Sveriges damlandslag i fotboll,EM i fotboll för damer

Sveriges tidigare långvariga förbundskapten och USA:s tidigare förbundskapten. Totalt två OS-guld, ett OS-silver, ett VM-silver och ett EM-brons under tränarkarriären. Nu har hon siktet inställt på en ny utmaning, på bekant kontinent men i ny kultur: Brasiliens damlandslag.

Som första utländska förbundskapten har Pia Sundhage kritat på ett 2+2-årigt kontrakt som chefstränare för Brasiliens damlandslag.

– Mitt hjärta sade: "Det här ska jag verkligen göra". Vilken utmaning! kommenterade Sundhage sin nya post till SVT.

– Jag vill bara berätta hur ivrig jag är över att få träna fotbollens land, Brasilien, och över att försöka få ut det bästa av varandra tillsammans, säger Sundhage i en hälsning till sitt nya landslag på Twitter.

Sundhage har under senare tid varit chefstränare för Sveriges U16-flicklandslag. Före det har hon ändå en lång meritlista med ett flertal mästerskapsmedaljer på kontot.

Pia Sundhage lyfter priset efter att blivit vald till årets damtränare.
Pia Sundhage blev vald till årets damtränare på Fifa-galan 2012. Pia Sundhage lyfter priset efter att blivit vald till årets damtränare. Bild: Steffen Schmidt/EPA Pia Sundhage,Sveriges damlandslag i fotboll,USA:s damlandslag i fotboll

Under de fem åren hon var förbundskapten för USA:s damlandslag vann de två OS-guld, 2008 och 2012. Dessutom tog de hem ett VM-silver 2011.

År 2012 blev Sundhage vald till årets damtränare 2012 på Fifa-galan.

Efter det ledde hon det svenska landslaget fram till år 2017. Under den tiden vann Sverige ett OS-silver 2016 och ett EM-brons 2013.

Nu siktar Sundhage på nya meriter i nytt land.

OS i Tokyo första målet

Sundhage tar över posten som förbundskapten efter Vadão som fick gå för tre dagar sedan. I den nyligen spelade VM-turneringen föll Vadãos landslag ut i kvartsfinal.

– Jag har alltid fascinerats av deras teknik, explosivitet och härligt överraskande lösningar i spelet kommenterar Sundhage laget hon ska leda till SVT.

Det första målet för Sundhage och Brasilien blir OS i Tokyo nästa år. Där ska de klara sig bättre än de gjorde i VM. "En medalj förstås" står som målsättning från de mästerskapen säger hon till SVT.

Mycket jobb finns ändå att göra före det. Sundhage flyttar om två veckor till Rio de Janeiro där hon ska bekanta sig med kulturen.

– Det är med stor respekt jag kliver in i en ny kultur. Det första jag gör är att göra min hemläxa. Jag har en fördel i att jag har varit på kontinenten och vi har scoutat, men det jag inte vet är hur serien är.