Hoppa till huvudinnehåll

Demokraterna är inte så säkra på det, men Trump utlyste seger efter Mueller-utfrågningen: Häxjakten är slut

Robert Mueller talar i kongressen i slutet av juli 2019.
Robert Mueller talar i kongressen i slutet av juli 2019. Robert Mueller

Politikerna i USA blev inte enigare efter att ha hört specialåklagaren Robert Mueller. Han var inte så kraftfull mot president Trump som Demokraterna hade hoppats. Trump vill avlysa häxjakten, men demokraterna söker nya vägar.

Vilken roll hade specialåklagaren Robert Mueller egentligen i Rysslandsutredningen? Var den mindre än man hittills har trott? Onsdagens utskottsförhör antydde okunskap om centrala frågor i utredningen, anser en del konservativa kommentatorer i USA.

Det var en mumlande, osäker 74-åring som uppträdde i kongressen, först i justitieutskottet och sedan i underrättelseutskottet. Den totala utfrågningstiden blev över sex timmar. Enligt NBC tvekade Mueller, eller vägrade svara, på närmare 200 frågor.

Republikanerna missnöjda med Mullers oklara svar

Speciellt republikanernas frågor möttes med tvekan från Muellers sida. Vanliga svar som gavs: det var inte hans område, han kom inte ihåg, frågan hade inte utretts, eller utreddes fortfarande av andra instanser.

Enligt de konservativa kommentatorerna verkade Mueller okunnig om centrala delar i rapporten. Han medgav själv att han inte var med om större delen av de 500 förhören.

Frågan är om Mueller har fungerat mer som mannekäng för andra och i själva verket decentraliserat skrivarbetet till andra.

Mueller bara en frontfigur för de "arga demokraterna"?

Speciellt på Foxnews spekulerar man om Mueller alls har varit med och skrivit rapporten.

Kanske gav Mueller över pennan åt de Trumpkritiska ”arga demokraterna” som sägs ha befolkat utredningskansliet, lyder de vilda teorierna.

En mer vänlig tolkning är att republikanernas frågor vanligtvis var sådana som inte hörde till hans område. Republikanernas besatthet av ”Steele-dossiern”, som ursprungligen beställdes av Demokraterna ledde dem andra vägar än det uppdrag Robert Mueller hade.

Washington Post: ”Stjärnvittnet var ingen stjärna”

Washingtons Post skriver i en snabb ledare efter utfrågningen att Demokraternas förhoppning om ett avgörande ögonblick kom på skam. Stjärnvittnet Robert Mueller var verkligen ingen stjärna i de två förhören på onsdagen.

Men det påpekas också att Mueller inte är något egentligt vittne. De som borde vittna är nu de som jobbade närmast presidenten och före det kandidaten Trump, de som hittills har hindrats att vittna.

Republikanernas parlamentariska ledare Kevin McCarthy var snabb med en presskonferens. Där slog man fast att onsdagen var en historisk dag eftersom man nu kan avsluta kapitlet om den här utredningen. Det är dags för USA att vända blad, enligt McCarthy.

Om demokraterna är smarta säger de stopp nu. Amerikanerna vill inte höra mer om detta, sa republikanernas representant Debbie Lesko till Foxnews.

Många spår

Men om demokraterna fortsätter prata om presidentens påstådda brott vill republikanerna också fortsätta söka klarhet i den s.k. Steele-dossiern.

Under hela processen har Foxnews hänvisat till rapporten som sägs ha startat som ett projekt hos Demokraterna. Den rymmer anklagelser som sedan utgjorde grund för att starta Muellerutredningen.

Republikanerna hävdar att det är falska grunder. Själva Steele-dossiern har tillkommit i ryskt samarbete och det är därför Demokraterna som borde anklagas för samröre med ryssarna.

Från demokratiskt håll har man ansett det oriktigt och enbart ett försök att störa debatten om presidentens handlande.

"Kongressen, konstitutionen och domstolarna"

Talman Nancy Pelosi och det demokratiska ledarskapet ville inte utesluta ett åtal mot president Trump. Men före det går man andra vägar för att få ut alla handlingar och få höra alla vittnen man vill i kongressen.

Vid demokraternas presskonferens uteslöt Nancy Pelosi ett snabbt beslut om att inleda riksrättsförfarande. I en omröstning förra veckan röstade en minoritet av demokraterna för det. Många tvekar och befarar att det kan motverka syftet.

Amerikanerna anses verkligen ha svårt att stå ut med mer prat om presidentens Rysslandskonspiration. Resultaten verkar ju hittills ha uteblivit.

En av de tunga demokratiska utskottsordförandena är Elijah Cummings. Han vädjade till amerikanerna vid presskonferensen om att inte släppa frågan.

- Vid något skede kan tystnad bli detsamma som förräderi. Demokraterna vägrar svika amerikanerna, vi vill garantera att det finns en demokrati också i framtiden i USA, sa Cummings.

- Här handlar det inte om att hata presidenten. Vi gör det här för att vi älskar vårt land, för att göra skillnad för framtida generationer.

President Trump: ”Nu är häxjakten slut”

President Donald Trump utlyste snabbt seger för sig själv mot demokraternas häxjakt via specialåklagare Mueller.

- Vi har haft tre år av rent nonsens, men idag var en stor dag för vårt land, för republikanerna och för mig, sa president Trump och åkte iväg på en republikansk penninginsamlingsresa.

Trump har tidigare kungjort att han är totalt frikänd av specialåklagare Mueller. Nu lät det annorlunda; Mueller hade egentligen ingen rätt att frikänna någon, sa Trump nu.

Trump fick en fråga om Wikileaks, som hade en synlig plats under den senare utfrågningen med Mueller. Också de påståendena är bara bluff sa Trump.

"Utländsk inblandning fortfarande ett hot"

Under utfrågningen verkade det uppenbart att frågan om Trumpkampanjens användning av Wikileaks-material har haft en stor betydelse. Viktigt material hade hackats och stulits från Demokraternas datorer, eventuellt med rysk hjälp.

Frågan om utländsk inblandning i elektroniska valsystem och trollfabrikernas skeninformation fick stor uppmärksamhet. Den delen kan bli det som lever kvar från utfrågningen av Robert Mueller.

Däremot kom inga avslöjanden, inga "wow-ögonblick", som skulle ge en gnista för kampanjerna inför valet år 2020.

De som hade hoppats att amerikanerna skulle minnas den här dagen ännu i november 2020 får jobba hårt för att påminna om den.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes