Hoppa till huvudinnehåll

Fiasko för både Laukkanen och Mattsson – utslagna i försöken med flera sekunder: "Jag förstår inte alls"

Matti Mattsson.
Matti Mattsson (arkivbild). Matti Mattsson. Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER Matti Mattsson

Bröstsimmarna Jenna Laukkanen och Matti Mattsson fick inte alls till det i sim-VM i Sydkorea på torsdagen. Laukkanen simmade över fem sekunder lågsamt för avancemang, medan Mattsson simmade över tre sekunder för långsamt. Särskilt Mattsson var förbryllad efter tävlingen.

Senast Finland fått hem en VM-medalj i simning är år 2013, då Matti Mattsson tog brons på 200 meter bröst. Yles expert Vesa Hanski nämnde Mattsson som den simmare med bäst chans på final inför årets mästerskap.

Men någon ny framgång på 200 meter bröstsim blev det inte för Matti Mattsson. Den finländske rekordmannen var inte ens nära avancemang i dagens försök.

Tiden 2.13,80 är knappt fem sekunder sämre än hans finländska rekord och gav totalplacering 33. Mattsson kunde inte tro sina ögon när han såg sin tid.

– Det här är helt... Jag ids inte säga det rakt ut. Helt otroligt, jag förstår inte, sade Mattsson till Yle och skakade på huvudet.

Mattsson lämnade cirka 3,5 sekunder efter gränstiden (2.10,32). Han har som bäst simmat på 2.10,30 denna säsong.

– Inte ska man göra någon sådan här insats i ett mästerskap. I sex år har det kommit besvikelser på ens huvuddistans, så det börjar kännas småningom.

Den Björneborgbördige simmaren deltar inte i någon annan tävling i detta VM.

– Jag vet inte vad jag gjort fel under den sista veckan. Ingenting enligt mig.

Även Laukkanen oförstående

Det finländska rekordet på 200 meter bröst innehas i sin tur av Jenna Laukkanen. Inte heller hon lyckades fixa avancemang i Gwangju på torsdagen.

Tiden 2.31,68 gav plats 27 i totalresultatet. Laukkanen lämnade över fem sekunder från gränstiden, hon har inte simmat under två och en halv minut denna säsong.

Hennes finländska rekord från OS i Rio 2016 är 2.25,14.

Laukkanen själv tror inte att svårigheterna beror på konditionen.

– I andra grenar har jag lyckats komma upp i rekordfart, men den här bröstsimningen är något otroligt. Jag kan inte alls förstå. Man måste lära sig från det här, sade Laukkanen efteråt.

Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett rätt lyckat 2016.
Jenna Laukkanen. Bröstsimmaren Jenna Laukkanen hade ett rätt lyckat 2016. Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press Jenna Laukkanen