Hoppa till huvudinnehåll

Filmer ingen trodde på (men som blev moderna klassiker) – Bridesmaids

Den kvinnliga ensemblen i filmen Bridesmaids 2011.
Melissa McCarthy, Ellie Kemper, Rose Byrne, Wendi McLendon-Covey, Maya Rudolph och Kristen Wiig spelar brudtärnor och brud. Den kvinnliga ensemblen i filmen Bridesmaids 2011. Bild: Rex Features / AOP Melissa McCarthy,Maya Rudolph,Kristen Wiig,Bridesmaids,Ellie Kemper,Rose Byrne,Wendi McLendon-Covey

Kan kvinnor vara roliga på film? Och kan en komedi med enbart kvinnor i huvudrollerna bli framgångsrik? Det frågade man sig i Hollywood ända tills filmen Bridesmaids fick premiär 2011.

Frågetecknen var otaliga och i Hollywood var det många som också såg filmen Bridesmaids lite som ett experiment.

Om den här filmen floppade skulle det vara beviset på att man inte kan göra en kommersiell framgång om och med kvinnor i de centrala rollerna.

Så är Bridesmaids rolig?

Eller är filmen enbart en kvinnlig version av Hangover-filmerna?

Kristen Wiig i filmen Bridesmaids 2011.
Jamen visst är jag jätterolig, tycker Annie (Kristen Wiig. Kristen Wiig i filmen Bridesmaids 2011. Bild: Rex Features / AOP Bridesmaids,Wendi McLendon-Covey,Kristen Wiig

Manuset skrevs av Kristen Wiig (som också spelar huvudrollen Annie) och Annie Mumolo. Och de blev båda Oscarsnominerad för bästa originalmanus.

Både Wiig och Mumolo, liksom även skådespelarna Melissa McCarthy, Maya Rudolph och Wendi McLendon-Covey kände varandra sedan tidigare då de alla varit med i improvisationsgruppen Groundlings. Flera av dem är även kända från tv-showen Saturday Night Live.

I just took a s**t in the middle of the street.― Bridesmaids

Brutal och glad

Att vara brudtärna kan vara rena mardrömmen och Bridesmaids är en brutal skildring av det. Samtidigt som det också är en berättelse full av glädje och till och med ömhet.

Brudtärnorna i Bridesmaids grälar och slåss, de är avundsjuka och barnsliga men de är också sårbara och rädda, glada och roliga. De får helt enkelt vara många olika saker.

Och innerst inne hittar de även en systerlig gemenskap trots alla olikheter.

Den kvinnliga ensemblen poserar i rosa klänningar.
Den kvinnliga ensemblen poserar i rosa klänningar. Bild: Rex Features / AOP Bridesmaids,Kristen Wiig,Maya Rudolph,Wendi McLendon-Covey,Rose Byrne,Melissa McCarthy,Ellie Kemper

Det kanske mest iögonfallande med Bridesmaids är att filmen framför allt handlar om vänskap och relationer. Mellan kvinnor.

Så skall man heller inte glömma att Bridesmaids faktiskt är en film som klarar av det så kallade Bechdeltestet. Alltså att en film skall ha minst två namngivna kvinnor, som talar med varandra om något annat än män.

Melissa McCarthy i filmen Bridesmaids.
Melissa McCarthy spelade den ogenerade Megan och blev Oscarsnominerad för bästa kvinnliga biroll. Melissa McCarthy i filmen Bridesmaids. Bild: Rex Features / AOP Bridesmaids,Melissa McCarthy

Hur se på filmen?

Bridesmaids kan ses och tolkas på olika sätt. En del ser filmen som revolutionerande feministisk medan andra anser den vara nedsättande. Att kvinnorna i filmen själva förnedrar och förminskar sig själva.

Så vad skrattar du åt då du ser Bridesmaids?

Läs också