Hoppa till huvudinnehåll

Här är nyckelpersonerna i Boris Johnsons brexitregering - se hans tal inför parlamentet live kl. 13.30

Storbritanniens nya premiäminister Boris Johnson bytte ut mer än hälften av ministrarna i regeringen efter att han tillträtt på onsdagen.

En del av Theresa Mays ministrar avgick frivilligt eftersom de inte ville tjäna under Johnson, men flera andra rensades ut.

Den nya regeringen består till största delen av den hårda linjens brexitanhängare och anhängare av en traditionell marknadsinriktad högerpolitik.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.
Dominic Raab. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Storbritannien,Dominic Raab

Dominic Raab - utrikesminister. Var en kort tid brexitminister under Theresa May, men avgick i protest mot hennes brexitavtal med EU som han själv varit med om att förhandla fram. Stöder uppluckring av arbetarskyddet och har betecknat feminister som motbjudande och trångsynta. Är premiärministerns ställföreträdare.
Priti Patel lämnade 10 Downing Street via en bakport på onsdag kväll.
Priti Patel. Priti Patel lämnade 10 Downing Street via en bakport på onsdag kväll. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,avgång,Priti Patel

Priti Patel - inrikesminister med ansvar för immigration. Hård brexitanhängare, anhängare av en mycket strikt invandringspolitik, har talat för dödsstraff i Storbritannien. Tvingades avgå från Theresa Mays regering efter att ha hållit hemliga möten med israeliska ministrar utan varken premiärministerns eller utrikesministerns vetskap.
Den brittiska brexitministern Stephen Barclay.
Stephen Barclay. Den brittiska brexitministern Stephen Barclay. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Stephen Barclay

Stephen Barclay - brexitminister som fått fortsatt förtroende. Hör till Johnsons trognaste anhängare. Har propagerat för att staten ska spendera betydligt större summor på förberedelser för en brexit utan avtal med EU.
Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid.
Sajid Javid. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid. Sajid Javid,Storbritannien

Sajid Javid - finansminister som var inrikesminister under Theresa May. En euroskeptiker som enligt egen utsago motvilligt motsatte sig brexit i folkomröstningen 2016. Har sedan dess bytt läger. Var en framgångsrik bankir innan han gav sig in i politiken.
Tidigare regeringsmedlemmen Andrea Leadsom
Andrea Leadsom. Tidigare regeringsmedlemmen Andrea Leadsom Andrea Leadsom

Andrea Leadsom - affärsminister. Var minister i Thersa Mays regering och försökte förgäves arbeta för att få Mays brexitavtal godkänt i parlamentet. Avgick i maj i fjol med motiveringen att hon mist förtroendet för brexitplanen.
Storbritanniens minister för internationell handel Liz Truss.
Liz Truss. Storbritanniens minister för internationell handel Liz Truss. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Elizabeth Truss

Liz Truss - minister för internationell handel. Var biträdande finansminister i den förra regeringen. Föddes i en familj med vänstersympatier, men blev själv en anhängare av fri marknadsekonomi med så små begränsningar som möjligt.
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.
Ben Wallace. Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace. Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES Storbritannien,Ben Wallace

Ben Wallace - försvarsminister. En tidigare yrkesofficer som innehavt mindre poster i statsapparaten. Anser att regeringen bör belöna framåtsträvande i stället för att försvara privilegier. Har gjort sig känd som en stark anhängare av lag och ordning.
Storbritanniens miljöminister Michael Gove utanför 10 Downing Street den 9 november.
Michael Gove. Storbritanniens miljöminister Michael Gove utanför 10 Downing Street den 9 november. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Michael Gove

Michael Gove - minister utan portfölj (har formellt titeln Kansler för hertigdömet Lancaster). En av de mest färgstarka torypolitikerna i brexitkampanjen 2016. Har en något ansträngd relation till Boris Johnson efter tidigare försök att bli det konservativa partiets ledare.

Bland ministrarna med lägre rang finns Boris Johnsons bror Jo Johnson och den färgstarka överklassmiljonären Jacob Rees-Mogg som ledde kraven på att Theresa May skulle ersättas som partiledare.

Storbritanniens före detta kommunikationsminister Jo Johnson.
Jo Johnson. Storbritanniens före detta kommunikationsminister Jo Johnson. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER EPA-EFE/WILL OLIVER Storbritannien,Jo Johnson
Bild på Jacob Rees-Mogg.
Jacob Rees-Mogg. Bild på Jacob Rees-Mogg. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jacob Rees-Mogg

Boris Johnsons chefstrateg är den omstridda Dominic Cummings, som var kampanjledare för brexitlägret inför folkomröstningen 2016. Många av kampanjens argument visade sig vara lögner.

Den brittiska politiska strategen Dominic Cummings.
Dominic Cummings. Den brittiska politiska strategen Dominic Cummings. Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Dominic Cummings

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes