Hoppa till huvudinnehåll

Ingen fick böter när HRT:s servrar kraschade - men måste du köpa en extra biljett får du själv söka om kompensation

En mobilskärm med HRT:s nya zonbiljett i mobilform.
HRT´s mobilapp kraschade i tisdags, nu är problemet åtgärdat. En mobilskärm med HRT:s nya zonbiljett i mobilform. Bild: Alexander Uggla / Yle HRT,mobilbiljett

Nu har Helsingforsregionens trafik HRT uppdaterat sina system så att problemen som uppstod i tisdags inte ska upprepas. Systemet blev överbelastat då tusentals resenärer plötsligt skulle åka kollektivt.

- Det var nog precis som vi gissade. Ed Sheerans konsert gick av stapeln vid Malms flygplats och de servrar som var aktiva i den trakten var helt enkelt inte tillräckligt kraftiga för att klara av en så massiv mängd folk som plötsligt vill ha biljett. Så allting kollapsade, berättar Joona Packalén vid HRT.

I praktiken gick det inte att köpa enkelbiljetter under tisdagskvällen och för resenärer med månadsbiljett öppnades applikationen inte heller - så de fick köpa en skild fysisk enkelbiljett för sina resor under den här tiden.

Många har reagerat

- Vi har nog fått in en massa samtal hit till HRT. Hundratals personer har varit i kontakt och undrat hur de ska kompenseras. För såna som betalade utan att få någon biljett kan jag berätta att de blir ersatta på sin telefonräkning så fort som möjligt. Personer som har månadskort och ändå tvingades köpa en biljett får den ersatt om de tar sig till våra serviceställen vid järnvägstorget, Östra centrum eller Böle, säger Packalén.

För att bli kompenserad måste man ha med sig telefonen med applikationen med giltigt månadsbiljett och den köpta fysiska enkelbiljetten.

Kontrollanterna fick genast bud om strulet

På frågan om hur det blir med personer som redan har suttit och åkt kollektivt då applikationen plötsligt slutar fungera och risken för att hamna ut för en möjligt kontrollavgift svarar Packalén att kontrollanterna genast blev kontaktade då systemet föll samman, så kontrollerna upphörde under den tiden.

Nu har HRT byggt om systemet så att kollapsen inte ska upprepas.

- Vi har helt enkelt lagt till flera terabyte i servrarna, säger Packalén.

Med andra ord har systemet nu uppdaterats så att kapaciteten är större.

Läs också