Hoppa till huvudinnehåll

Klubbikonen Tomi Mäki avslutar karriären – tränaruppdrag väntar i stället i Jokerit: "En verklig Jokeritlegend"

Tomi Mäki i Jokerit-tröjan.
Tomi Mäki har gjort sitt som spelare i Jokerit. Tomi Mäki i Jokerit-tröjan. Bild: Emil Hansson/AOP Tomi Mäki,Jokerit,KHL

Tomi Mäki, som spelat så gott som hela sin karriär i Jokerit, avslutar nu sin spelarkarriär. I Finland har 35-åringen aldrig representerat någon annan klubb. Jokerit lämnar Mäki ändå inte. Han inleder sin nya roll som utvecklingstränare för juniorer i klubben omedelbart.

Totalt 628 matcher i representationslaget. 459 matcher i fm-ligan och 169 i KHL. Med den siffran har Tomi Mäki spelat mest matcher i Jokerit-tröjan i hela klubbhistorien. Det firades han för redan i början av 2018.

– Det är en bra känsla att titta tillbaka på min karriär. Jag har åstadkommit mycket som spelare och varit väldigt lyckligt lottad då jag fått spela så här länge och så här många matcher.

– Det var på så vis en exceptionell karriär att jag i Finland bara spelat för en klubb. Det är jag väldigt stolt över. Tiden här som spelare är något som jag med säkerhet kommer komma ihåg livet ut, berättar Mäki i klubbens pressmeddelande.

Mäki gjorde sin debut i representationslaget säsongen 2001–02.

Åren mellan 2005 och 2008 spenderade Mäki i NHL-organisationen Calgary Flames. Under de tre säsongerna spelade han ändå bara en match.

Efter det blev det elva säsonger till i fostrarföreningen. Under sin tid i Jokerit fick han fira ett FM-silver (2005) och ett brons (2012). Allt som allt stod han för 122 (55+67) poäng i klubben.

– Vi vill gratulera Tomi för en storslagen karriär som gjorde honom till en verklig Jokeritlegend, säger klubbens GM Jari Kurri i pressmeddelandet.

– Som den lagspelare och fighter Tomi är, så har han lämnat ett sagolikt avtryck i Jokerits historia som både han och klubben kan vara stolta över, fortsätter Kurri.

Tomi Mäki firas i hemmahallen.
Mäki hyllades 2018 då han spelade sin 618:e match för Jokerit och blev historisk. Tomi Mäki firas i hemmahallen. Bild: Emil Hansson/AOP Tomi Mäki,Jokerit,KHL

Tränaruppdrag väntar

Klubben meddelar att Mäki omedelbart fortsätter i Jokerit som utvecklingstränare för juniorer.

Mäki kommer att ha ansvaret över de unga spelarnas individuella träning i KHL-laget, Mestislaget Kiekko-Vantaa samt Jokerits A-juniorer.

– Dag för dag har detta börjat kännas som det rätta beslutet och väntan över att inleda arbetet ökat. Under de sista åren i karriären har jag satsat på utbildning inom träning och idrott. Vad jag fortsätter med har alltså redan funnits i baktankarna.

– Vad är finare än att få börja arbeta med våra egna juniorer. Jag ser det här som en utmärkt möjlighet också för att utveckla mig själv både som person och som tränare, kommenterar Mäki sin nya roll i klubben.

Mäki kommer att arbeta i tätt samarbete med klubbens tränarstab.

– Vi är väldigt glada över att Tomi fortsätter med tränaruppdrag i klubben.

– Vi vill utveckla vår verksamhet på långsikt och nå en allt högre nivå i klubben. Tomi har både kunnande och äkta iver att föra våra juniorer framåt, kommenterar Kurri.

I oktober kommer Jokerit att fira Mäkis fina karriär med en hyllningsmatch.

Läs också